СДС са готови да подкрепят въвеждането на функционален имунитет за магистратите

Ако предложението на ОДС да отпадне имунитетът за престъпление по отношение на магистратите и да остане само гражданската им отговорност не намери подкрепа, сините ще застанат зад определянето на т.нар. функционален имунитет, който важи само при изпълнение на служебните им задължения. Това каза днес депутатът Димитър Абаджиев след среща на ръководството на ПГ на ОДС с посланиците на Европейските страни у нас, съобщи БНР.

Пред дипломатите сините са казали още, че опозицията е предлагала да бъде снет имунитетът на депутатите и магистратите, но не е намерила подкрепата на останалите политически сили.

Експертът Атанас Семов внесе в последния момент нова редакция на текста за имунитета, подкрепена от СДС. С нея се иска съдиите, прокурорите и следователите да са защитени само от граждански претенции за служебните си действия, но да отговорят наказателно за всички постъпки без изключение.

По този повод, в сряда председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров обяви, че това е "безумна теза". На практика ще излезе така, че съдиите няма да смеят да издават оправдателни присъди, защото винаги недоволният прокурор или по-висш прокурор ще започне да го притиска по някакъв начин, каза още Григоров.

В петък временната комисия за поправки в конституцията ще гласува окончателно предложенията и ще ги внесе доклада в пленарна зала. След това ще започне да тече едномесечният срок, след който на три гласувания депутатите ще могат да гласуват поправките.

Еврокомисарят Гюнтер Ферхойген заяви, че България трябва да промени основния закон в частта му за съдебната система, ако иска да влезе в ЕС през 2007 г.

Поправките могат да станат факт до края на септември, каза тази седмица председателката на временната комисия Камелия Касабова.

В нарочна декларация, приета единодушно в сряда, Висшият съдебен съвет обвини депутатите, че са игнорирали представителите на Съдебната система от обсъжданията. Магистратите недоволстваха, че временната комисия за промени в конституцията не е поканила Висшия съдебен съвет на обсъждането на окончателните предложения за поправки и по "този начин грубо е нарушено постигнатото между политическите сили съгласие промените да бъдат подготвени с участието на съдебната власт".

Изолирането на съдебната система от преговорите с Европейския съюз по глава "Правосъдие и вътрешни работи" е нарушение на конституционния принцип на равнопоставеност на трите власти, заявиха от ВСС.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?