И Емануил Йорданов напусна сините редици

СДС се кани да изгони последните си останали депутати

Партийното ръководство се готви да внася законопроекти чрез тримата бивши атакисти

Емил Кабаиванов, председател на СДС. Сн. БГНЕС

Ръководството на СДС може да изключи и останалите четирима депутати на партията, ако на 19 декември те не гласуват "за" предложената от НИС на СДС и внесена от близки до ГЕРБ бивши атакисти кандидатура на Галя Гугушева за конституционен съдия.

Решението трябва да бъде взето през януари от Националния съвет на СДС, който миналата седмица изключи депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, което пък предизвика верижните оставки на евродепутата Надежда Нейнски, на народния представител Цветан Костов и "самоизключването" на колегата му Михаил Михайлов. Така партията остана с четирима народни представители, които, както и отлъчените им от СДС колеги, са част от парламентарната група на Синята коалиция.

"Всички възможни развития ще се обсъдят от Националния съвет на СДС, който ще заседава през януари. Аз не мога да кажа дали ще изключим депутатите, ако откажат да подкрепят г-жа Гугушева. В НС на партията има 70 души, освен мен", заяви председателят на СДС и кмет на Карлово Емил Кабаиванов пред Mediapool в сряда.

Изключването на първите трима депутати от партията заради отпора им да внесат и гласуват договорена между Кабаиванов и премиера Бойко Борисов кандидатура за член на Конституционния съд (КС) не доведе до разкаяние на останалите, но се стигна до отказ на Петър Стоянов да бъде номиниран. Последва ново решение на сините депутати да не подкрепят която и да е друга спусната номинация, тъй като СДС не бива да се превръща в "изтривалка" на ГЕРБ, по думите на Ваньо Шарков.

Това не по никакъв начин не повлия на решимостта на Кабаиванов и компания да изпълнят възложения им от премиера "мандат", както се изрази прокурор Гугушева, и на 30 ноември НИС на СДС обяви нейната кандидатура за КС, която бе внесена в Народното събрание от трима бивши депутати от "Атака", сега независими, които пък учредиха сдружение "Патриот" и то подписа споразумение за сътрудничество със СДС.

Емил Кабаиванов заяви пред Mediapool, че продължава да разчита на новите си съюзници, които освен това обявиха, че ще насочат държавната си субсидия от ГЕРБ към СДС.

Кабаиванов каза, че момента в СДС се работи по предложение за промени в Наказателния кодекс. "За внасянето им разчитам както на останалите депутати от съюза, така и на новите ни партньори", обясни той.

Масови брожения в различни местни организации срещу предприетата чистка са смекчили позицията на ръководството, което миналата седмица неофициално потвърдило, че няма да изключва повече депутати. После обаче надделяло обратното мнение.

"След като ни простиха, че отказахме да внесем номинацията на Гугушева и не ни изключиха, прибягвайки до услугите на независими депутати, сега се говори, че ще ни задължат да гласуваме за нея", казаха "оцелелите" народни избраници на СДС. "Ако не я подкрепим, заплахата е, че ще ни изключат", твърдят те.

На 7 декември, когато се навършват 23 години от създаването на СДС, нерегистрираната от партийната централа фракция "Единство" начело с Надежда Нейнски и Мартин Димитров се събира в Пловдив, за да решава как да продължи напред. Фракцията бе учредена през октомври с идея да работи за единство между СДС и ДСБ за парламентарните избори догодина. Депутатите от двете партии все още са заедно в Синята коалиция, която обаче формално бе разрушена през май т.г. от ръководството на СДС, което счита ДСБ и Иван Костов за свой основен проблем.

Още една известна фигура от "добрите" години на СДС обяви, че напуска партията. Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов е подал заявление за напускане, съобщи самият той, цитиран от Дарик.

В писмото до организацията на СДС в софийския район Лозенец той не е посочил мотиви, защото те били ясни - "всичко онова, за което е работил толкова години, вече го няма, СДС вече не съществува".

По думите му най-лесният начин за ликвидиране на СДС е тласкането му към ГЕРБ с надеждата да стане коалиционен партньор на Бойко Борисов.

"За съжаление на 7-ми декември вместо рожден ден ще празнуваме закриването на партията", допълни бившият вътрешен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?