СДС се престрои към ген. Ваньо Танов в Русе

СДС се престрои към ген. Ваньо Танов в Русе

СДС подкрепя предложението на ГЕРБ за кмет на Русе да бъде издигнат бившият директор на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР Ваньо Танов, стана известно от общинския съвет на синята партия.

Това решение на СДС - Русе се разминава с подписаното местно предизборно споразумение отпреди два месеца с ДСБ за единна кметска кандидатура на икономиста Момчил Кастерлиев.

В замяна на подкрепата си за ГЕРБ сините в Русе са поискали партията на Бойко Борисов да вкара кандидати на СДС в общинската си листа.

Според председателя на СДС в града Теодор Оджаков само при това условие сините ще застанат зад Танов, предаде БНР. Това означава, че още тази седмица трябва да бъде сключено споразумението за общи действия. Д-р Оджаков е разговарял с лидера на СДС Пламен Юруков, който също поддържал становището, че докато няма подписано такова споразумение, подкрепата на сините за Танов не може да бъде гарантирана.

Ген. Ваньо Танов напусна МВР преди месец с обяснението, че “политически чадъри” пречат на борбата с контрабандата. Танов е започнал кариерата си в МВР като служител на структурите на Държавна сигурност в Русе, което е записано и в официалната му биография. Преди министър Румен Петков (БСП) да го изтегли за шеф на ГДБОП, Танов беше началник на полицията в дунавския град. Там се твърди, че се издигнал до този пост с благословията на бившия министър на държавната администрация от кабинета “Сакскобургготски” и близък до Мултигруп бизнесмен и Димитър Калчев, бивш русенски кмет, подкрепен от БСП.

“Русенската организация следва действията, които СДС предприе на централно ниво”, коментира пред Mediapool бившият кмет на Русе и бивш депутат от СДС Елеонора Николова, визирайки срещите на Юруков с лидера на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов. Преди двайсетина дни синият лидер декларира подкрепата си за Борисов за втори мандат.

Според Николова кандидатурата на Ваньо Танов е добра, тъй като с действията си като шеф на полицията в Русе той е допринесъл за намаляване на престъпността.

По думите ѝ името на Танов не е “свързано с никакви скандали” и затова номинацията му била силна.

Николова обясни, че на среща с местната структура на СДС ген. Танов е “разказал част от живота си, както и за ДС и хората от СДС да приели, че тази част от миналото му може да бъде приета”. Николова, която след напускането на СДС гравитира към ГЕРБ, уточни, че не е присъствала лично на този разговор, но била информирана от свои колеги.

По нейно мнение Кастарлиев също бил “изключително качествен”, дяснориентиран, “добър мениджър”, “почтен човек”.

Именно заради това десните партии в Русе трябвало да преценят дали да излъчват двама кандидати за кметския пост, за да не “поднесат на тепсия  победа на БСП”. “Трябва да се видят добре социологическите проучвания кой – Танов или Кастарлиев, имат по-голям шанс за победа”, допълни тя.

Николова смята, че ДСБ, които имали най-добре работещата местна структура в града, не трябва да бъдат изолирани от преговорите за общата кандидатура за кмет, тъй като това би било “груба грешка”.

Очаква се във вторник останалите десни партии - ВМРО, Демократическата партия, гражданското обединение Професионалисти за просперитет на Русе, ЕДП, ССД, "Гергьовден" и Земеделски народен съюз, които участват в преговорите за единна кандидатура, да обявят решението си.

Споделяне

Още от България