СДС сезира Филчев за отказа на Петканов да разсекрети досиетата

Обявяване на процудера по еднократно преразпределяне на собствеността между столична община и държавата предвижда законопроектът за статута на столицата. Той е изготвен от Съюза на свободните демократи (ССД), и е готов за внасяне в парламента заедно с проект за изменение на закона за държавната собственост. Това съобщи на редовния брифинг на партията Диляна Грозданова, секретар по вътрешнополитическите въпроси на ССД. Тя добави, че се търси политическа подкрепа от депутати.

Проектозаконът на ССД урежда особения статут на столицата и взаимоотношенията ѝ с държавата. С него не се създават никакви специални права и привилегии за града, твърдят от партията на Софиянски. Една от целите на документа е установяване на трасета и обекти с национално значение. В него се предвижда и създаване на общинска полиция, както и да се възстановяват средствата, които столичната управа е изразходвала около дипломатическите корпуси в София.

Идеята за законопроекта е на ръководството на ССД, основно документът е бил изготвен от Венцислав Николов и Асен Дюлгеров, каза общинският съветник Радомир Чолаков, представител на групата на ССД. Опит за осъществяването му е почерпен от сходните закони за Париж, Копенхаген и Москва. Ценни идеи са дали зам.-кметовете на София Минко Герджиков и ген. Емил Танев. Окончателният вариант е дело на Радомир Чолаков и на секретаря на Столична община Росен Желязков.

Промените на закона за държавната собственост предвиждат общината да бъде информирана при безвъзмездно отдаване на държавни имоти на нейна територия и местната управа да има приоритетното право при желание от своя страна да се възползва от предлагането на сградите.

Асен Дюлгеров - член на Управителния съвет на ССД, изказа мнението, че е необходимо постигането на бюджетна автономност на Столична община, както и възстановяване на практиката на ДОД между държавата и общината.

Според ССД, двата законопроекта в своята комбинация изглаждат възможните точки на напрежение между държавата и общината и поставят двете страни на плоскостта на равнопоставеността.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: