СДС сезира ЦИК за използването на името "Синята коалиция" от Костов и Димитров

Емил Кабаиванов

СДС сезира ЦИК срещу използването на името "Синята коалиция" от нейните съпредседатели Иван Костов и Мартин Димитров.

В съобщение до медиите от понеделник партията с лидер Емил Кабаиванов, се казва, че ЦИK е сезирана за лъжите и манипулациите, довели до "кражбата на идентичност и представителство на коалицията".

От СДС са против това, че Синята коалиция има право на членове в районните и секционните комисии по време на изборите, тъй като коалицията е парламентарно представена, а СДС не.

"В същото време четири от петте партии в Синята коалиция ще се явят заедно на предсрочните парламентарни избори като коалиция "Съюз на демократичните сили". Това не спира лицата Димитров и Костов в услуга на частния им дневен ред да изземват със скрита измама това, което се полага на партиите в СК по закон", заявяват от СДС.

Те припомнят и хронологията. След като през 2009 година се създава Синята коалиция, е решено тя да се представлява от председателите на СДС и ДСБ - Мартин Димитров и Иван Костов.

Според настоящото ръководство на СДС те "манипулативно я регистрират в ЦИК като физически лица, за да могат еднолично да се разпореждат с нея, без да дават отчет и да се съобразяват с волята на партиите в СК и избирателите, гласували за тях".

От "Раковски" 134 твърдят, че мнозинството от позициите на Синята коалиция не са синхронизирани с петте партии, които я съставляват, и са вземани еднолично от физическите лица Димитров и Костов, обсебили коалицията.

Заявява се също, че след като Мартин Димитров е изключен от СДС, се опитва да оцелее политически, осребрявайки нелегитимното си представителство в Синята коалиция като физическо лице.

Бившият председател на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров с още четирима свои колеги бяха изключени от СДС след намесата на новия шеф на партията Емил Кабаиванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България