СДС сезира ЦИК за използването на името "Синята коалиция" от Костов и Димитров

Емил Кабаиванов

СДС сезира ЦИК срещу използването на името "Синята коалиция" от нейните съпредседатели Иван Костов и Мартин Димитров.

В съобщение до медиите от понеделник партията с лидер Емил Кабаиванов, се казва, че ЦИK е сезирана за лъжите и манипулациите, довели до "кражбата на идентичност и представителство на коалицията".

От СДС са против това, че Синята коалиция има право на членове в районните и секционните комисии по време на изборите, тъй като коалицията е парламентарно представена, а СДС не.

"В същото време четири от петте партии в Синята коалиция ще се явят заедно на предсрочните парламентарни избори като коалиция "Съюз на демократичните сили". Това не спира лицата Димитров и Костов в услуга на частния им дневен ред да изземват със скрита измама това, което се полага на партиите в СК по закон", заявяват от СДС.

Те припомнят и хронологията. След като през 2009 година се създава Синята коалиция, е решено тя да се представлява от председателите на СДС и ДСБ - Мартин Димитров и Иван Костов.

Според настоящото ръководство на СДС те "манипулативно я регистрират в ЦИК като физически лица, за да могат еднолично да се разпореждат с нея, без да дават отчет и да се съобразяват с волята на партиите в СК и избирателите, гласували за тях".

От "Раковски" 134 твърдят, че мнозинството от позициите на Синята коалиция не са синхронизирани с петте партии, които я съставляват, и са вземани еднолично от физическите лица Димитров и Костов, обсебили коалицията.

Заявява се също, че след като Мартин Димитров е изключен от СДС, се опитва да оцелее политически, осребрявайки нелегитимното си представителство в Синята коалиция като физическо лице.

Бившият председател на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров с още четирима свои колеги бяха изключени от СДС след намесата на новия шеф на партията Емил Кабаиванов.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?