СДС ще гласува за правителството на ГЕРБ

СДС ще гласува за правителството на ГЕРБ

Съюзът на демократичните сили ще подкрепи създаването на правителство на ГЕРБ, въпреки присъствието в него на бившия сътрудник на ДС Божидар Димитров. Това реши в събота Националният съвет на СДС на близо петчасово заседание в Бургас.

Първоначално при обявяването на състава на бъдещото правителство лидерът на СДС Мартин Димитров определи номинирането на Божидар Димитров като "неприятна изненада" и обяви, че Синята коалиция ще гласува за премиера Бойко Борисов и структурата на кабинета и против неговия състав.

В приетия в събота документ се казва, че "решението е продиктувано от спешната необходимост от антикризисни мерки, актуализиране на бюджета, възстановяване на доверието на Европейския съюз и изваждане на България от кризата".

Резервите към назначаването на Божидар Димитров за министър остават и според СДС то е грешка. По този повод в документа се посочва, че "ПП ГЕРБ и Бойко Борисов носят цялата политическа отговорност за състава и действията на правителството".

Мартин Димитров определи решението като трудно, но държавническо и заяви, че Националният съвет на СДС, давайки кредит на доверие на правителство, е помислил на първо място за хората в България и за бъдещето на страната. "Този кредит не е безрезервен. Ние ще оценяваме всяко действие на кабинета оттук нататък", каза още председателят на СДС.

Пред бТВ заместник-председателката на ДСБ Екатерина Михайлова каза, че в понеделник сутринта Синята коалиция ще вземе общо решение за това как ще гласуват нейните депутати. Тя обясни, че според правилника на парламентарната група това ще стане на базата на предварителните решения на отделните партии. ДСБ няма окончателно решение, каза Михайлова, но чрез гласуване или по друг начин ще изрази резервите си към присъствието на бивш сътрудник на ДС в правителството.

В днешното решение на Националния съвет на СДС се посочва още, че "основна задача на това правителство трябва да бъде ревизиране на управлението на БСП, ДПС и НДСВ и търсене на отговорност за престъпленията им".

Мартин Димитров съобщи, че в следващите дни СДС ще предложи законопроект за лустрацията. По повод публикуваното в съботния брой на "Труд" твърдение на Божидар Димитров, че в редиците на СДС има двама агенти на ДС и един на КГБ, лидерът на СДС заяви, че това е нелепо, некоректно и несериозно. Той припомни проверката на Комисията по досиетата преди изборите, която показа, че само в листите на Синята коалиция и "Зелените" няма сътрудници на ДС.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?