СДС ще гласуват против актуализацията на бюджета

СДС ще гласуват против актуализацията на бюджета

СДС обяви в понеделник, че няма да подкрепи актуализацията на бюджета и определи предложенията на правителството като опит за "разрушаването на стабилността". Дясната партията заяви, че проектът "задълбочава кризата", лишава България от възможност за балансиран бюджет през 2011 година и носи рискове за увеличаване на данъчната тежест.

От централата на "Раковски" 134 уличиха в лъжа премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков. Депутатът Ваньо Шарков (СДС) заяви, че колегите му са имали две срещи с Борисов и Дянков, на които са били поети три ясни ангажимента. Сред тях са изчисляването на бюджетния дефицит по методиката на Евростат, поддържане на дефицит до 3% от БВП и да не се орязват 56 млн. лева от парите за здравеопазване.

Шарков обясни, че тези ангажименти не са били изпълнени.

"Правителството подценява икономическата ситуация. Ние сме твърде близо до повтаряне на сценариите с Гърция и Румъния. Ако се стигне до увеличаване на данъците и намаляването на пенсиите и заплатите, би било трагедия", коментира лидерът на партията Мартин Димитров.

СДС критикува ГЕРБ за липсата на реформи в администрацията, за механичното намаляване на разходите, за толериране на тютюнопроизводителите, вместо да се дадат пари за здравеопазване, за отказа да се изчислява дефицитът по реална методика, за неясната позиция по енергийните проекти и непрозрачността при залагането на 1.229 млрд. лева за непредвидени разходи.

Според формацията България рискува да иска пари от МВФ и да повтори сценариите на Гърция и Румъния. "За втори път може да се окаже, че страната трябва да бъде спасявана отвън", коментира Мартин Димитров.

СДС излезе и с негативна оценка на първата една година от управленския мандат на ГЕРБ. "Борбата с престъпността е единствената кълка, на която лежи това правителство. Акциите не може да подменят липсата на реформи", заяви Мартин Димитров.

Преди ден от партньора на СДС в Синята коалиция - ДСБ - също заявиха, че първата година е била пропиляна откъм реформи.

Според СДС най-голямата слабост на кабинета е проявена при преговорите за големите енергийни проекти с Русия. Партията смята, че липсва възмездие за престъпленията на предните управляващи, че се предлагат спорни и дори лобистки законопроекти, че липсва открит политически дебат по важни въпроси и има пълен отказ да се реализира политика на прозрачност на администрацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?