СДС ще прави коалиция с ГЕРБ след парламентарните избори

СДС ще прави коалиция с ГЕРБ след парламентарните избори

Най-вероятната коалиция след нови парламентарни избори е на СДС с ГЕРБ, заяви във вторник след заседанието на Националния съвет (НС) на СДС в Плевен лидерът на формацията Пламен Юруков. По думите му окончателното решение по този въпрос бъде взето на Национална конференция след изборите, в зависимост от нагласите в партията.

“СДС ще трябва да участва самостоятелно на изборите, а времето от година и половина не е много, но достатъчно за подготовка за влизане във властта. Нашата основна цел е да участваме в управлението от 2009 година“, заяви още Юруков. Според него социологически изследвания ясно показвали, че "свободното падане" на СДС е спряло през това лято, “има леко прегрупиране на силите и подем“.

Запознати със ситуацията в СДС коментираха пред Mediapool, че от “Раковски“ 134 вече са декларирали пред главния секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес готовността да участват в съставянето на дясноцентристко управление заедно с Бойко Борисов след парламентарните избори през 2009 година. Освен това по-голямата част от членовете на НС на СДС споделяли становището, че партията не може да си позволи да бъде повече в опозиция.

По време на последната национална конференция, когато бе и избран за лидер, Юруков декларира, че ще върне формацията на власт след следващите избори. От началото на годината ЕНП оказва натиск върху СДС и ДСБ за общи действия с ГЕРБ.

В преследване на целта за приемане в европейската формация Борисов предложи на десните партии, членове на ЕНП, да подпишат декларация за общи действия след изборите. Изявлението на Юруков във вторник противоречи на неговите досегашни разсъждения по темата за ГЕРБ и Бойко Борисов. В повечето си публични прояви досега той определя партията на столичния кмет, спечелила последните два вота, като “лява“ заради наличието в нея на голям брой бивши служители на МВР.

В същото време, според него, Борисов бил десен, защото дядо му бил репресиран от комунистите.

След заседанието на НС Юруков заяви още, че не очаква предсрочни избори за парламент. Той добави, че все още е рано да се обсъжда следизборно взаимодействие с ДПС.

“В СДС ще бъде премахнат съществуващият в момента демократически централизъм, който е тоталитарен и позволява председателят да концентрира цялата власт в себе си“, допълни Юруков. Той добави още, че първи ще изгради в България модерна гражданска партия, в която при вземането на решенията ще се зачита мнението на отделните членове и местни организации. Те нямало да се налагат "отгоре".

Лидерът на СДС обяви още, че в момента партията "е изключително спокойна във вътрешен план".

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?