СДС ще прави опит да обедини десните

Сн. БГНЕС

СДС като най-старата формация, с най голям опит и влияние, трябва да се опита да обедини десните формации. Това каза председателят на СДС Румен Христов на национална конференция, цитиран от "Фокус".

По думите на лидера съюзът трябва да търси партньорство преди всичко с партиите, членки на Европейската народна партия (ГЕРБ, ДСБ и ДБГ). "Ние сме в едно семейство, имаме сходни виждания за управлението на Европа и за това, което трябва да се случи с българските граждани", посочи той.

Христов обясни, че ГЕРБ е с най-голямо представителство в ЕНП, „но не са те основните“. „ГЕРБ в някои отношения наистина изповядва ценности, близки до десницата. Те като голяма формация имат ангажимент да покриват по-широк периметър, включително и в центъра. Аз говоря за чисто дясно демократично виждане за развитието на България, каквото СДС представя", обясни Христов.

Според него няма съмнение, че предсрочни избори ще има, "въпросът е кога". По думите му "СДС обезателно трябва да присъства в следващия парламент" и да е амбициран "да постигнем добър резултат и мнозинство".

"Смятам, че бяхме по-добри партньори на ГЕРБ от сегашните им", каза Христов. "Ние имаме потенциал, знаем и можем. Имаме воля, справяли сме се с много по-тежки кризи, и политическа, и финансова, и зърнена, и духовна. С кадрите, с които разполага, СДС може да бъде полезен на държавата и на десните избиратели, защото те не са малко", изтъкна той.

Зам.-председателят на СДС и кмет на Карлово Емил Кабаиванов съобщи, че на местните избори догодина организациите на СДС по общини ще имат свободата да съставят и да участват в местни коалиции. По идейни подбуди няма да се съюзяват с БСП и ДПС. "Това не значи, че не можем за втория тур на местните избори, когато става въпрос за подкрепа на наши кандидати за кметове, да търсим подкрепа срещу общ противник", поясни той.

По думите на Кабаиванов коалиция с ГЕРБ е трудно осъществима, защото партията на Бойко Борисов ще се явява със самостоятелна листа. "Допускат ни най-много до това да подкрепяме техни кандидати. На такива коалиции не сме съгласни", заяви той.

Споделяне

Още от България