СДС ще преговаря с "Демократична България" за обща листа на евроизборите

СДС ще преговаря с "Демократична България" за обща листа на евроизборите

СДС ще преговаря първо с "Демократична България" за общо явяване на предстоящите избори за Европейски парламент. За да бъде подписано споразумение от СДС поставят няколко условия, сред които за вътрешни избори при подреждането на листата и в името на бъдещата коалиция да бъде абревиатурата СДС. 

Ако не бъде постигнато споразумение с "Демократична България", СДС ще преговаря и с ГЕРБ за обща листа. Това става ясно от съобщение на партията.

Националният съвет на СДС е дал мандат на председателя и ръководството за продължаване на преговорите за сключване на коалиционно споразумение с "Демократична България", в която влизат ДСБ, "Да, България" и "Зелените".

СДС призовават десните партии да се обединят около обща позиция, че основната цел на демократичната общност е промяна на порочния и неефективен управленски модел.

В общата позиция трябва да присъства и работата за приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишаване стандарта на живот, силна структурна, регионална и кохезионна политика.

Позицията трябва да се противопоставя на идеята за Европа на различни скорости, да се работи против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи под заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа.

От СДС заявяват още, че избраният кандидат и техните партии от коалицията трябва да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групатана Европейската народна партия (ЕНП) и ще останат в нея до приключването на мандата си.

"За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него", се кзва в позицията на СДС.

От партията настояват в наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е - КП "Демократична България - СДС".

Подреждането на листата за евроизборите да стане чрез отворени вътрешни избори, искат още от СДС. Ако това не се приеме, на СДС да се даде между първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент.

Националният съвет очаква отговорите на поставените към "Демократична България" въпроси до 22 март.

СДС дава мандат на председателя и ръководството да проведат преговори и с другите български партии-членки на ЕНП, във връзка с европейски избори. Националният съвет на СДС ще се събере на извънредно заседание на 23 март в Ловеч, е посочено още в съобщението.

В четвъртък председателят на ЕНП Жозеф Дол изпрати писмо до лидерите на българските формации, членуващи в семейството, като призова ГЕРБ, ДСБ, СДС и ДБГ да създадат "общ фронт" и да се явят обединени на европейските избори на 26 май. По думите му това е "отговорен избор".

"Само заедно ще можем да избегнем разпиляване на гласове, което би облагодетелствало популистите и антиевропейските сили. Само работейки заедно можем да постигнем максимално представителство на ЕНП в следващия европейски парламент и да гарантираме, че нашият водещ кандидат Манфред Вебер ще бъде следващият председател на Европейската комисия",  се казваше в изявлението на Дол.

От ДСБ обаче заявиха, че съюз с ГЕРБ е "невъзможен" - защото партията на Бойко Борисов "с действията си доказа, че е част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действа в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво".

В петък председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред бТВ, че разчита посланието на Жозеф Дол като призив да се ограничи разпиляването на гласове от ЕНП.

"По принцип участваме самостоятелно на избори, но на първите европейски сме включвали човек от партията на Мозер, подкрепяли сме и Димитър Абаджиев, който беше от ДСБ.Винаги сме отваряли и възможността за гражданска квота", каза Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България