СДС ще учреди Национален форум "Образование"

СДС започва обществената дискусия по програма си с темата "Образование", защото европейският проект на България минава през знанието. Обучението трябва да стане национален приоритет и ценност, която да обедини цялото гражданство. Днес Надежда Михайлова покани представители на медиите на работна закуска, преди 18 май-събота, за когато е насрочена първата публично разискване на програмата на партията.

На базата на бъдещата дискусия, СДС ще предложи създаването на неправителствена организация Национален форум "Образование", в който да се обсъждат всички инициативи в тази област, каза Господин Тонев, член на НИС на СДС. Дясната фондация "Конрад Аденауер финансира дискусиите на СДС по принципната ѝ програма. Темата на следващия форум е правовата държава и борбата с корупцията и престъпността. Предстоят още - стопанство, регионална политика, земеделие, живот и околна среда, социална сфера, отбрана и сигурност, здравеопазване, инфраструктура, духовност.

Ръководството на СДС се убедило, че дискусията за образованието е навременна и след обиколката на синьото ръководство в страната. Навсякъде хората поставяли въпроси, свързани с образованието, като част от многото други обществени болки от социалната сфера, икономиката, дори и междуличностните отношения. Според Михайлова загубата на авторитет на българските учители е тревожно, защото учителите рядко се преквалифицират и срещат трудности понякога да знаят повече от добре информираните си ученици. Освен това доброто образование е в пряка зависимост с проблемите на заетостта. Парадоксално е на места да има незаети длъжности, защото няма специалисти с необходимото образование, посочи лидерът на СДС. Или пък закриването на училища да причинява обезлюдяване на селища, в резултат на което бягащите към градовете да срещат там безработица и жилищни проблеми. Надежда Михайлова каза, че България е не в единствено, а в множествено число, защото в различните региони проблемите са различни. В малките населени места например, осигуряването на транспорт на децата и осигуряването на храна и сигурност причинява затруднения в общинските бюджети.

На въпрос на mediapool.bg ще вземе ли отношение СДС по въпроса за предстоящите уволнения в училищата, лидерът на сините каза, че не иска да се смесват синдикалните искания на учителите с тази дискусия на СДС. Тя заяви, че изборът на СДС за дата на разговора по въпросите на образованието не е съобразяван по време нито спрямо матурите, нито спрямо стачките. Съвпадението само потвърждавало, че има проблеми в образователната система. СДС по принцип е за въвеждането на матурите, но не одобрява начина, по който управляващите ги въведоха. "Първо трябваше да има обществен дебат, да се вземе предвид спецификата на отделните региони в страната", каза Надежда Михайлова. Преди това тя подчерта, че обществото иска да бъде въвлечено във взимането на решения, а не да му се спускат отгоре какво да се прави.

Надежда Михайлова не вижда нищо лошо, ако на дискусията на СДС дойдат и представители на правителството, на президента и изобщо на управляващите, защото това ще е полезно за обществото.Още повече, че дългосрочната стратегия на СДС ангажира делата на държавата, независимо кой е на власт, казаха сините днес. Михайлова заяви, че като опозиция ОДС обмисля актуални въпроси в рамките на парламентарния контрол към управляващите по проблемите на образованието, без да даде повече уточнения.

Споделяне

Още от България