СДС-София мисли да издига свой кандидат за кмет

СДС може да издигне собствен кандидат за кмет на София, въпреки че градската организация на партията трета седмица води преговори с ГЕРБ за подкрепа на Йорданка Фандъкова. Това обяви изненадващо във вторник лидерът на партията Мартин Димитров след заседание на нейния Национален съвет.

В отговор на въпрос на Mediapool той обясни, че все още нищо не е решено около участието на СДС в софийския вот. Димитров разказа как от местната структура са го уверили, че опцията за издигане на собствена кандидатура е отворена. В същото време обаче те преговарят и по конкретно предизборно споразумение с партията на Бойко Борисов.

"Решението си е изцяло на местната организация. Аз съм поставил само едно условие - когато се подкрепя някой кандидат, той да поеме отговорност за изпълнение на конкретни политики", обясни Димитров.

Още в началото на септември градската организация на СДС-София реши да започне преговори с ГЕРБ за издигане на общ кандидат за кмет. Столичните седесари влязоха в този формат с ясната идея, че такъв кандидат няма да има, а ще им се наложи да подкрепят Фандъкова.

Така те блокираха преговорите с ДСБ, които искаха да се издигне номинация от името на "Синята коалиция". Впоследствие пред перспективата за самостоятелно явяване и за да не компрометират коалицията, от ДСБ също избраха да подкрепят кандидата на Бойко Борисов.

Източници на Mediapool в СДС заявиха, че обясненията на столичната организация са продиктувани най-вече от объркване. В партията също има силни гласове срещу подкрепата за Фандъкова, защото така привържениците на "Синята коалиция" ще останат без своя кметска кандидатура. В същото време обаче съветниците от СДС в градския парламент, които са и основата на ръководството на СДС-София, се ползват с добри контакти с ГЕРБ.

Преобладаващото мнение на членовете на Националния съвет е, че едва ли ще се стигне до издигане на собствена кандидатура, защото тя би била пълен провал. Според запознати, от СДС-София блъфират в опит да се демонстрира известна автономност и от Мартин Димитров, и от ГЕРБ.

"Ако се стигне до издигане на самостоятелен кандидат, няма пречки да поканим други партии да го подкрепят. Така може и да не се ограничаваме в рамките на "Синята коалиция". Би могло да е "Единни за София", импровизира председателят на Националния предизборен щаб на СДС Найден Зеленогорски.

Това ще обогати коалиционните наименования в дясно. В Столичния общински съвет ДСБ и СДС вече работят под името "Алианс за София". Зеленогорски отбеляза, че вече има решение "Синята коалиция" да издигне свои кандидати за частичните избори в общините Руен и Разлог, в столичния район Панчарево и в село Дюлево.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?