СДС търси изборни партньори – от "Демократична България" до "Воля"

СДС търси изборни партньори – от "Демократична България" до "Воля"

СДС започва да търси коалиционни партньори за евроизборите, като приоритетното желание на ръководството е съюз с обединението "Демократична България". Проруската партия "Воля" на аптекарско-петролния бос Веселин Марешки обаче също е в списъка на потенциалните партньори, научи Mediapool.

Във вторник Националният изпълнителен съвет (НИС) на СДС е обсъдил действията за предстоящите през май евроизбори. Палитрата от партии, с които е коментирано да се водят разговори, е наистина разнообразна – от "Демократична България", през част от партиите в управляващата коалиция (ВМРО и НФСБ), та до Марешки.

Това обаче не е окончателното решение на СДС по темата. На базата на проучвателните разговори, които започват, Националния съвет на партията ще вземе окончателно решение с кого ще има официални срещи и при какви условия.

На заседанието на НИС е станало ясно, че коалиция с "Демократична България" е основното желание на ръководството на СДС. Разговорите с ВМРО и НФСБ удовлетворяват т.нар "опозиционно консервативно крило" в партията, но Марешки е голямата изненада. Обяснението на СДС е, че лидерът на "Воля" сам ги потърсил и те били готови да го чуят. В същото време, поне засега, в плана на СДС не влизат преговори с ексгоровителя на "Реформаторския блок" Петър Москов, който миналия месец обяви, че работи по нов десен консервативен проект, изключващ "Атака".

Според източниците на Mediapool, в контактите между СДС и "Демократична България" изглежда има затишие. Още при създаването си през април миналата година, трите партии в "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелените") обявиха, че са отворени за коалиране и с други опозиционни партии. До разширяване на коалицията още не се е стигнало. В края на 2018 г. се заговори за сближаване между "Демократична България", СДС и ДБГ в търсене на евентуални формули за партньорство за евровотаи след това за местните избори, но и до момента официални срещи не са водени.

Подобно на Петър Москов, и СДС дават заявки, че евентуално биха изместили "Атака" като партньор на НФСБ и ВМРО. Това обаче по-скоро бил по-второстепенен вариант за СДС, въпреки че от началото на миналата година партията дели емблематичната централа на "Раковски" 134 с НФСБ. Още преди старта на предварителни преговори за евентуална коалиция между СДС, ВМРО и НФСБ стои голяма въпросителна – Волен Сидеров и "Атака". В партията на Румен Христов са готови да преговарят само с две от партиите от ОП -ВМРО и НФСБ. Засега ВМРО и НФСБ казват, че са част от "Обединените патриоти" и няма причина коалицията да бъде разваляна, но в същото време няма да позволят Сидеров да е водач на обща евролиста. Въпреки това в неофициални разговори той продължава да настоява да е първи и не е ясно дали би отстъпил. Ако все пак този мерак на Сидеров препъне "патриотичната" коалиция, то ВМРО и НФСБ наистина виждат евентуален партньор в лицето на СДС.

Част от членовете на СДС пък настояват за самостоятелно участие на евровота, но този вариант не се харесва на голяма част от партията. В СДС има и разногласия кога да се проведе Националния съвет, който да вземе окончателното решение. Ръководството обмисля това да стане през март, но според някои членове на СДС тогава ще е твърде късно и заседание трябва да има още през януари или началото на февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?