СДС: Темида боледува, има нужда от реформа

СДС: Темида боледува, има нужда от реформа

Аферата "Яневагейт" само потвърждава, че съдебната система боледува и има спешна нужда от реформиране, обяви в понеделник СДС в своя позиция до медиите. "Аферата е поредният стрес тест за съдебната система и тя, бидейки независима, трябва да покаже воля и сама да намери механизмите за успешното справяне с тази криза", коментират от партията, която е част от Реформаторския блок.

СДС допълва, че действията и решенията на отговорните институции ще дадат още по-ясна представа за истинското състояние на системата. Партията призовава парламентарните сили да не се поддават на изкушението да търсят политически дивиденти от поредната криза в Темида, а да направят възможното тя да бъде реформирана бързо.

"Кризата в системата трябва да катализира приемането на конституционните промени, които бяха заложени в програмата на СДС и на Реформаторския блок. Надяваме се, че всички отговорни политически сили ще осъзнаят, че не може да се губи повече време, и ще насочат усилията си към бързо и ефективно реформиране на съдебната система", се казва позицията.

СДС напомня, че обществото за пореден е станало свидетел как незаконни записи, изтекли в медийното пространство, се използват за нагнетяване на напрежение и дискредитиране на политици и магистрати.

"Хвърлянето на "бомби" в удобни за определени кръгове моменти се превърна в често използван метод през последните години. Липсата на ефективни действия за разследването и прекратяването на тези опасни практики ерозира доверието в институциите и превръща цялата държава в заложник на компроматни войни", е позицията на СДС.

В петък ДСБ обяви, че ще търси обща позиция на Реформаторския блок за аферата "Яневагейт".

Споделяне

Още по темата

Още от България