СДС тръгва по пътя на последното си разцепление

ГЕРБ обвинени за края на Синята коалиция, парламентарната й група остава стабилна

Мартин Димитров. Сн. БГНЕС

СДС най-вероятно ще тръгне по пътя на разцеплението заради вдъхновения от ГЕРБ отказ от Синята коалиция и оставката на Мартин Димитров, научи в сряда Mediapool от свои източници в партията.

Във вторник на драматично заседание на Националния съвет (НС) на СДС след гласуване бе решено на парламентарните избори догодина партията да не се явява заедно с ДСБ във формата "Синя коалиция". Това накара лидера Димитров да обяви оттеглянето си.

Противниците на коалицията нееднократно са поставяли неадекватното условие, а го поставиха и във вторник, лидерът на ДСБ да се оттегли от поста си в партията, което щяло да нормализира отношенията.

През следващите три месеца в СДС предстоят лидерски битки без изявен фаворит, в които неминуемо ще преобладават лица, голяма част от които досега не успяваха да спечелят доверието на поддръжниците на СДС и на десните избиратели като цяло.

На този фон парламентарната група на Синята коалиция засега остава стабилна, защото мнозинството от депутатите на СДС са съмишленици на Димитров и подкрепят идеята за десния съюз.

Без изключение всички членове на НС, които на заседанието във вторник гласуваха за споразумението с ДСБ, или около 40% от целия съвет, обвиняват ГЕРБ в задкулисна намеса, довела до разпада на коалицията.

От противниковия лагер, чийто говорител е членът на партийното ръководство Борис Марков, твърдят друго - виновен за разпада е... Иван Костов. "В ДСБ лидерът е по-силен от партията, а в СДС е точно обратното. Когато две партии функционират по толкова различен начин, няма как да са в коалиция. Създават се циклични проблеми и това се задълбочаваше", обясни Борис Марков.

"СДС избра самостоятелен път, който аз наричам "път на възраждане". Голяма част от членовете на СДС усещат завръщане към този идеализъм от началото на прехода", мотивира още сътресенията Борис Марков.

Цялата драма в СДС не предизвика дълбоки тревоги в коалиционния партньор за близките месеци ДСБ. Лидерът Иван Костов обяви, че ръководената от него партия ще продължи да подкрепя всички лица, избрани от името на Синята коалиция.

Още в началото на седмицата стана ясно, че ДСБ най-вероятно ще се яви самостоятелно на следващите парламентарни избори. ДСБ ще разчита на по-голям резултат заради гласоподавателите на СДС, които ще са разочаровани от обрата в партията им.

ГЕРБ с план за унищожението на СДС

"След като ГЕРБ не успяха да разпаднат нашата парламентарна група, въпреки всички обещания и манипулации, които видях през последните години, успяха да пробият Националния съвет на СДС. Това е моята честна оценка и цяла България го видя", коментира в сряда Мартин Димитров.

Според него планът за разпадането на СДС е в ход и до голяма степен се е осъществил.

"Разбрах, че следващата стъпка ще бъде разпадане на парламентарната група на Синята коалиция с цел да няма трибуна, да няма възможност да имаме участие в комисиите. А след това ходът е СДС и Синята коалиция за изчезнат от политическия живот", обясни Димитров. Като пример председателят на СДС в оставка посочи, че навсякъде по места, където СДС е в коалиция с ГЕРБ, се гласува срещу Синята коалиция - Карлово, София, Бургас.

Най-голямата структура в СДС - столичната - формално не "играе" с ГЕРБ, но ръководството на структурата и излъчените от нея общински съветници винаги са били сочени за близки до управляващите.

Димитров допълни, че и структурите, които нямат избрани съветници на последните избори, са гласували против формата "Синя коалиция", което показвало, че има външна намеса в цялата работа. Димитров каза още, че в плана за унищожаването на СДС влизало и коалирането с НДСВ и ВМРО-НИЕ. А повечето от подкрепящите Синята коалиция в СДС обвиняват председателя на предизборния щаб на партията Борис Марков и бившия президент и лидер на СДС за кратко Петър Стоянов за разцеплението, направено в полза на ГЕРБ.

"Клинът в Синята коалиция е забит от ГЕРБ. Тези появявания на Петър Стоянов, на разни други, надничащи от сенките иззад ъгълчетата непочтени и некоректни хора, бяха насочени само към това", коментира депутатът от СДС Димо Гяуров пред БНР.

Според него в основата на решението за разпада на Синята коалиция са били Борис Марков, който "не е свършил нищо на изборите", и Румен Христов, който лично се е провалил на тях. От СДС напомнят, че Борис Марков е брат на заместник-кмета от ГЕРБ в Бургас Костадин Марков.

"Решенията, които се взимат, обслужват други политически сили и други политици, които не са част от реформаторската политика на България", коментира от своя страна Надежда Нейнски пред БНТ.

План за унищожението на СДС?

"Още отсега казвам, че това няма да бъде допуснато – СДС и Синята коалиция да изчезнат от политическия живот. Ще направя всичко възможно подобна идея да не се случи на никаква цена", зарече се в сряда Мартин Димитров. Според него временният председател на партията ще бъде избран между Румен Христов и Борис Марков. Това ще постави СДС в трудна ситуация", каза Димитров, напомняйки, че Христов бе конкурентът му за председател на СДС и крайно неуспешен кандидат-президент на Синята коалиция.

Неофициално пред Mediapool обаче депутати от СДС не скриха песимизма си за бъдещето на СДС. Някои от тях започват сериозно да обмислят оттеглянето си от политиката, ако в ръководството на партията бъдат избрани хора, които не внушават доверие.

"Доброто развитие е избор на адекватен, сериозен председател и моята задача ще бъде да опитам да убедя някой от хората в партията, въпреки всичко, което видяха, да се кандидатират за председател. Един Национален съвет от 100 души се манипулира. Манипулациите дойдоха от ГЕРБ основно, но 12 000 членове не могат да бъдат манипулирани така лесно и затова тези 12 000 членове два пъти са ме избирали директно за председател”, подчерта Мартин Димитров.

Костов: ДСБ ще продължи да подкрепя избраните от името на коалицията

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов пое ангажимента от името на ръководената от него партия да продължи подкрепата "даже по-силно" за всички избрани от Синята коалиция по места, в парламента и в европарламента.

Пред журналисти в парламента той отказа да коментира обяснението на Мартин Димитров, че дългата ръка на ГЕРБ е в основата на сътресението в СДС и разпада в Синята коалиция.

"Характерно за десния човек, поел отговорности в политиката, е, че когато е създал нещо, макар и да вижда, че човешкият живот е ограничен, да продължи да го подкрепя", каза Костов по повод на призиви на членове на ръководството на СДС да се оттегли от лидерството в ДСБ.

Доверието към него не произтича от хората, искащи оставката му, обясни той. "Аз имам мандат и съм отговорен пред тези, които са ме избрали, и нищо не е в състояние да ме разколебае", каза той. По-рано пред деня пред бТВ Костов обясни още: "Истината е, че няма подкрепа в СДС за политиката на Синята коалиция да бъде алтернатива на популизма".

"Отхвърлен е документ, отхвърля се споразумение, а в него е записано какъв ангажимент и политики ще защитаваме. Ярък израз на комплекс на малоценност е изказване от рода на: "това е освобождаване от Костов", каза още лидерът на ДСБ.

"Чух един от авторитетите на СДС да казва: "Когато нас ни няма, тях няма да ги изберат за нищо". Ако говорим за десницата има разделение на можещи и неможещи, но няма сегрегация на млади и стари в дясното", заяви още Иван Костов.

Запитан в парламента дали за следващите избори ДСБ ще преговаря за коалиции с партии и съюзи като ВМРО-БНД и РЗС, Костов отговори, че "не затваряме никакви врати".

Той обаче отхвърли евентуална коалиция с партията на Меглена Кунева. "Тя е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйца в синьото гнездо", отговори картинно лидерът на ДСБ. Силните на деня в СДС обаче не отхвърлиха подобен ход, макар Мартин Димитров категорично да се разграничи от тях по този въпрос, както и за евентуален предизборен съюз с НДСВ или ВМРО-НИЕ.

Предстояща лидерска битка

Очаква се близката до ГЕРБ столична организация на СДС да излъчи най-много претенденти за лидерския пост в партията – четирима. Иван Сотиров, Любен Петров, Владимир Кисьов и Борислав Бориславов през последните години са заемали постове в Столичната община, а трима от тях са неуспешни кандидати за лидери на партията.

Естествено и опитният апаратен играч Румен Христов също е сред вероятните кандидати за лидерската позиция. Той на два пъти не успя да спечели срещу Мартин Димитров за поста, но в партията усилено се говори, че предстои трети опит.

Влиянието на Христов сред членската маса в СДС е ограничено, а още е пресен споменът за шумния му провал на президентските избори и обвиненията срещу него за контакти с ДПС. Неговият успех зависи от ниската избирателна активност и разцеплението в СДС - София, ако там не се разберат с един ли или няколко кандидати да играят.

Бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски също се сочи като един от възможните варианти за лидер на групата, която подкрепя съществуването на Синята коалиция. Той обаче трябва да се съгласи да работи в крайно неблагоприятна среда за идеите си, ако спечели вота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?