Божидар Лукарски е новият лидер на СДС

СДС в опит да се разграничи от ГЕРБ и да се присламчи към новия реформаторски блок

Разбилите Синята коалиция бивши лидери на партията станаха нейни заместник-председатели

Божидар Лукарски, сн. БГНЕС

На първата си след парламентарните избори Национална конференция Съюзът на демократичните сили (СДС) се опита да се разграничи категорично от ГЕРБ и да се присламчи към реформаторския блок, от преговорите за чието създаване обаче е изключен заедно с предишните управляващи.

В събота вечер 21-таНационална конференция избраадвоката Божидар Лукарски за нов председател на СДС. За Лукарски бяха дадени 392 гласа, а основният му конкурент Иван Сотиров получи 263 гласа. Кандидатите за председателския пост останаха четирима, след като главният секретар на партията Константин Арабаджиев си направи отвод. Детелина Симеонова събра 17 гласа, а Драго Михалев - 14.

За заместницина Лукарски бяха избрани Емил Кабаиванов, Костадин Марков, РуменХристов и Любен Петров, които в предишните години работеха систематично за сближаване с ГЕРБ и разбиване на Синята коалиция.

До избора на Лукарски се стигна, след като предишният председател на СДС Емил Кабаиванов подаде оставка след трагичните резултати на парламентарните избори на 12 май, на които партията събра едва 1.37%.Освен това бе променен и  уставът на партията, за да може ръководството ѝ да бъде избрано от Националната конференция, а не на вътрешнопартийни избори, както бе досега.

Божидар Лукарски бе номиниран за председател на СДС от организацията в София - област.Той е 41-годишен, роден е в Перник. Завършил е право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". От 2008 г. е адвокат на свободна практика в Софийска адвокатска колегия. Бил е зам.-кмет на район "Младост" в Столична община (2003-2007 г.), а преди това главен секретар на район "Младост" (2002-2003 г.). Бил е и главен експерт-юрисконсулт в Дирекция "Правна" на Агенция за следприватизационен контрол.

На форума беше приета политическа декларация, в която сепризовава за оставка на правителството и нови избори. СДС е запоследователна политика на координиране и консолидиране надействията на всички демократични партии и гражданскиорганизации, на всички десни и дясноцентристки политическисубекти, които се самоопределят като опозиция на правителствотона Пламен Орешарски, се посочва в документа.

От СДСпредупреждават, че "всеки опит за избирателен подход приобединителните усилия отслабва позициите на опозицията". Тепредлагат организирането на национална среща на опозицията, накоято да бъде приет нов обществен договор.

Преди избора на Лукарски бившият вече председател Емил Кабаиванов заяви, че СДС няма да бъде причина за несъстояло се дясно обединение."Трябва ни широко дясно обединение, без менторство и самоопределили се аристократи в политиката, на равноправни партньори,” каза той.

Дискусия между делегатите предизвика липсата на текст в проектаза декларация, засягащ управлението на ГЕРБ. Прието беше да сезапише, че СДС е убеден, че протестите на българските гражданиса и срещу недемократичните прояви, допуснати отправителството на ГЕРБ. СДС е убеден, че реалното обединение надесните сили е истинската алтернатива както на сегашнотоуправление на БСП и ДПС, така и на предишното управление наГЕРБ, решиха да пише още в декларацията делегатите наконференцията.

ГЕРБ не стои изобщо на масата на преговорите в този момент,каза в първото си изявление Божидар Лукарски.Политиката на СДС под мое ръководство ще е на дистанциране отГЕРБ, посочи той и допълни, че ГЕРБ трябва да понесат негативитена своето управление от последните четири години. Той посочи,че ще разговарят и с ДСБ и със "Синьо единство". Нашата политикае на единение с другите извънпарламентарни десни партии, казаЛукарски.

Основната ни грешка е, че сме се опитали да наложим на деснияизбирател някакви виждания за това какво трябва да мисли катоидеи и като политики той, заяви Лукарски в отговор за провала напартията на предсрочните избори. Очевидно не сме имали пресечнаточка, каза Лукарски и добави, че занапред не трябва да сеопитват да налагат на избирателите техните постулати, да опитватда "яхат" протестите и да казват на хората как да разсъждават.

"Обединението на демократичната десница не трябва да бъде договорка между лидерите на партиите", каза Лукарски при представянето си. "То може да се случи само около категоричната подкрепа на принципи и политики, изготвяни от експерти, включително и от СДС, защото не е тайна, че нашият експертен състав е на по-високо ниво от този на другите партии вдясно и заявявам това съвсем отговорно", допълни той.

Той обяви, че ще се бори срещу вътрешнопартийното разделение и най-вече на разделението между София и провинцията. "Дясномислещите симпатизанти знаят лобитата в СДС и това ги отблъсква от нас", заключи Лукарски.

От софийската организация на СДС обвиниха новия председател, че не е плащал членския си внос в район "Младост" през последните две тримесечия. Оказа сеобаче, че той е правил това в централата на партията на "Раковска" 134.

По-рано в съботарежисьорът Евгений Михайлов разпространи сред делегатите отворено писмо от името на група интелектуалци - бивши членове на партията. "Призоваваме ви да вземете решение и поверите ръководството на Съюза на демократичните сили  на поканен от вас Временен обществен съвет от безспорни авторитети, като Филип Димитров, Петър Стоянов, д-р Любомир Канов, Борис Христов, Едвин Сугарев други,които да отворят партията, да възвърнат доверието и да поставят началото на новия път на Съюза", пише в документа. Авторите настояват временният съвет да организира нова Национална конференция, която да изработи и партиен устав.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до новоизбрания председател на СДС Божидар Лукарски, съобщи пресцентърът на бившата управляваща партия в неделя.

В поздравлението си Бойко Борисов пожелава на Лукарски "успех и много сили на тази знакова позиция". Днес, повече от всякога, българските граждани с дясно мислене имат нужда от диалогични хора, които да помогнат за обединението им, а не от лидери с лични и корпоративни амбиции, посочва Борисов.

Винаги съм отстоявал позицията, че партиите от семейството на ЕНП могат заедно да работят за европейското бъдеще на България. В мое лице винаги ще срещнете готовността на партия ГЕРБ да работим заедно със Съюза на демократичните сили за решаването на проблемите на българските граждани, заявява лидерът на ГЕРБ до новия председател на СДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?