СДС в София предлага комисия за регулиране на цените на градските монополи

Организацията на СДС в София подготвя създаването на комисия към Столичната община за регулиране на цените на монополните дружества в столицата, сред които и “Топлофикация – София”. Това съобщиха от градската организация на синята партия  на пресконференция в неделя.

До две седмици СДС - София ще внесе в Столичния общински съвет (СОС) проект на наредба за създаване на комисията, както и проект за правилник на дейността ѝ, каза председателят на софийската организация на СДС Борислав Бориславов. Той допълни, че това ще бъде орган за натиск с гражданско участие върху монополните дружества.

Създаването на такава комисия ще бъде голям напредък за децентрализацията на местната власт, смята Бориславов.

Според работната група комисията ще започне като консултативен орган към Столичната община, а впоследствие може да се институционализира. Подобни регулаторни органи има и много страни в Европа и в САЩ.

Предложението на СДС - София е провокирано от опасенията, че управляващите могат да продадат дълга на “Топлофикация – София” към “Булгаргаз”, чийто принципал е държавата, на трета страна и при  непрозрачна процедура. Според софийската организация на СДС това може да стане чрез преструктуриране на “Булгаргаз” ЕАД в холдинг.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?