СДС внася предизборно вот на недоверие към кабинета

СДС внася предизборно вот на недоверие към кабинета

СДС ще внесе вот на недоверие на правителството, съобщи лидерът на партията Петър Стоянов след заседанието на Националния съвет във вторник. Засега от “Раковски” 134 не уточняват конкретен срок за внасяне на искането и дали то би могло да съвпадне с изборите за евродепутати.

Източници на Mediapool от синята централа обясниха, че целта на подобен вот на недоверие е по време на предизборната кампания общественото внимание да се фокусира върху слабостите на кабинета.

Във вторник Стоянов обясни, че повод за вота е провалът на кабинета в сферите на здравеопазването, социалната политика, енергетиката и сигурността.

“Целта е не е просто да се извърви една парламентарна процедура, а да се предизвика сериозен дебат във българското общество”, обясни Стоянов.

Официалното искане ще бъде подготвено след консултации с браншовите организации, синдикатите и другите дясноцентристки партии в Народното събрание.

За да бъде внесен вот на недоверие към правителството са необходими 48 депутатски подписа. Опозиционните сили (ОДС, ДСБ, БНС и независимите от ДП) без “Атака” разполагат с общо 50 места в НС.

Мартин Димитров замести Елеонора Николова в НИС

Депутатът от ОДС и зам.-шеф на СДС – София Мартин Димитров ще замени подалата оставка от НИС Елеонора Николова. Това стана след гласуване в Националния съвет на партията. Мартин Димитров успя да се наложи пред своя конкурент, издигнат от СДС – Варна Димитър Димитров с 57 гласа “за”, 37 “против” и 6 “въздържали се”.

Така в 8-членния състав на най-високия партиен орган влязоха вече трима кадри от столична организация на СДС – Стефан Иванов и Иван Сотиров като зам.-председатели и Димитров.

В същото време Петър Стоянов обяви, че до 15 февруари областните организации на партията ще трябва да излъчат своите номинации за попълване на синята листа за евровота.

Кандидатурите на местните организации ще бъдат подредени в листа чрез гласуване на НИС, а след това ще подлежи на одобрение от Националния съвет.

Членовете на НС ще имат право да преподредят листа само ако половината от тях се консолидират около конкретно име, поставено сред 18-те и то ще мине на по-предни позиции. Запознати с партийните дела съобщиха, че целта на тази процедура е да се бетонира избора на първите две места в листата, посочена от НИС.

Като почти сигурен водач на СДС – листата се спряга Петър Стоянов, а за следващите две места се конкурират Мартин Димитров и Филип Димитров. Изборът на Мартин Димитров в НИС му дава известно преимущество за второто място.

Споделяне

Още от България