СДС внася в парламента програмата за достойно членство на България в НАТО

ОДС внася в деловодството на парламента проекторешение за приемането на програмата от мерки за достойно членство на България в НАТО. Това съобщи след днешното заседание на парламентарния съюз на опозицията Надежда Михайлова. "През тази програма ние предлагаме решение на редица проблеми, които в момента са ключови за държавата", каза синята лидерка.

Програмата бе промоцирана за първи път на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента този месец, което се проведе ден преди първите разговори в Брюксел по преговорите за членството на България в Алианса. След заседанието на КСНС единствено президентът взе отношение по програмата. Първанов каза, че в нея има и резонни неща, които са влезли в окончателното решение на КСНС, но категорично се възпротиви срещу идеята за създаване на временна парламентарна комисия, който да контролира действията на изпълнителната власт по процеса на ратификация.

Запитана кога ще говори пред работната група от депутати, разследваща скандала "Гном", за установена връзка между подслушани нейни думи и политически действия на вътрешния министър Георги Петканов, Надежда Михайлова заяви, че до момента не е бил проявен интерес към готовността ѝ за подобно свидетелство.

Тя напомни, че официалният мотив за подслушването на бившия шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов е шпионаж в полза на английско и американско разузнаване, което е политически, а не експертен мотив. Такова политическо основание може да бъде дадено от политическо лице и за нас е важно да се знае кой е човекът, който е наредил това подслушване и е имал подобна информация, допълни тя.

" Нещо повече, че аз считам, че президентът на републиката, който има отношение към националната сигурност, не би трябвало да не е информиран за това, че някой човек застрашава националните интереси. Ако не е информиран, това е още по-опасен прецедент. Значи някъде се е скъсала веригата", подчерта Михайлова.

Споделяне

Още от България