СДС все пак остава член на ЕНП

Европейската народна партия (ЕНП) е решила на 14 септември да оттегли предложението си за замразяване на членството на Съюза на демократичните сили, след като бившият лидер на партията Петър Стоянов бе обявил присъединяването на организацията към Движението за европейски реформи. Това съобщиха в четвъртък от пресцентъра на СДС.

Политическото бюро на ЕНП е взело решението си, основавайки се на развитието на СДС и писмо, изпратено от новия председател на партията Пламен Юруков до бюрото, в което се посочвало, че партията изпълнява задълженията си като член на европейската формация.

В началото на април, без да предупредят ръководството на ЕНП, СДС се записаха за членове на Движението за европейски реформи, което бе основано от английските и чешките консерватори. Това предизвика гневна реакция на ЕНП, която препоръча “суспендиране” на членството на СДС в европейската дясна формация. Впоследствие след множество декларации и обещания на Петър Стоянов към ръководството на ЕНП заплахата остана да виси във въздуха.

Споделяне

Още от България