СДС яхна исканията на кметовете и бизнеса

Да отпаднат всички ограничения при съставяне на общинските бюджети. Градските съвети сами да решават видовете и размерите местни данъци и такси. Всички постъпления от данък обществено осигуряване, получен от работещите в икономиката на територията на общината, да остават в местния бюджет. В общинските хазни да остават и приходите от корпоративното подоходно облагане.

Тези идеи като предложения на СДС лансира в неделя председателят на партията Надежда Михайлова. Това стана само две седмици след годишната среща на кметовете, където те отправиха същите искания към правителството. Централната власт обаче отклони предложенията им и те не намериха място в проектобюджета за 2005 г.

СДС "прекопира" и идеите на бизнеса за падане на осигурителното бреме. Като цел на евентуално следващо дясноцентристко управление Михайлова посочи намаление на осигурителната тежест от 42,7 на 10 процента от брутната работна заплата. Спадът да се компенсира от бюджетните излишъци, с намаление на субсидиите и чрез използване на частните пенсионни фондове. Това предложи председателят на СДС два дни след презентацията на шефа на Българската стопанска камара Божидар Данев за използване на 270,3 млн. лв. от сегашния излишък за спад на осигурителната тежест, но до 15%.

Икономическият екип на СДС изчислил, че при първоначално сваляне на осигуровките до 20 процента доходите на всяко домакинство ще нараснат с 1200 лв. годишно. А при 10 на сто намаление, бюджетите на домакинствата ще се увеличат с 1700 лв.

В петък Данев извади цифрата 1,522 млрд. лв. повече, които ще останат за работещите.

Че СДС яхва предизборно исканията на общините и на представители на бизнеса говори изявлението на нейния лидер, че този партия е единствената, която девет месеца преди парламентарните избори има разработени програмни документи. С тях сините фактически се опитват да приобщят огромния административен капацитет на местната власт, която след три години обещания за независимост, е готова на всичко, за да си извоюва правото сама да определя и управлява финансовия си ресурс.

Стига новоизбраните кметове да се вържат на "намеренията". А старите кметове, управлявали и по времето на кабинета на Костов, да забравят, че и тогава централната власт се ослушваше за исканията им за децентрализация и правеше каквото си иска с общинските бюджети и разходването на постъпленията в републиканската хазна.

СДС прави жест към бизнеса и с внесените в парламента предложения за революционно намаляване на данъка върху печалбата - 10 на сто или двойно по-малко в сравнение със сегашната ставка от 19.5%, която от догодина управлението на НДСВ ще свали на 15%.

С практиката да се формират огромни излишъци в края на годината и сериозното нарастване на събираемостта на данъци, осигуровки и мита, бюджетът сигурно би издържал подобна финансова мярка и всеки икономически експерт би я подкрепил. Стига да не си остане предизборно обещание, както се получи и с повечето идеи на НДСВ. От които предприемачите вече се опариха.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?