СДС започва еврокампания срещу високия акциз за дизела

СДС започва еврокампания срещу високия акциз за дизела

СДС ще започне кампания в Европейския парламент за отхвърляне на предложението на еврокомисаря по данъчната политика Ласло Ковач за увеличение на минималните акцизни ставки за дизеловото гориво. Това заяви в петък евродепутатът Мартин Димитров. По думите му Ковач вече е внесъл в асамблеята в Страсбург своето предложение за вдигане на акциза, но разглеждането все още не е започнало.

Унгарският еврокомисар социалист предлага минималните ставки за този вид гориво да нараснат от 302 на 359 евро на 1000 литра до 2012 г., а след това и до 380 евро до 2014 г. В момента дизеловото гориво в България се облага с 430 лева акциз на 1000 литра като още не са въведени дори и минималнате ставка на ЕС..

Според подготвения от ЕК документ, ако предложението бъде прието, това би секнало съществуващия в момента горивен туризъм в ЕС. В момента голяма част от ТИР-овете, пътуващи на територията на съюза, правят отклонения от своите първоначални маршрути, за да заредят гориво от държави, където то е по-евтино. По този начин те генерират по-големи емисии от въглеродни газове на териториите на тези държави и генерират загуби за други от спад на продажбите на гориво.

По сметките на Димитров приемането на това предложение ще покачи цената на дизела в България с най-малко 20 стотинки.

“Това ще удари всички сектори от икономиката в България и най-вече обикновените потребители. За да се развива икономиката на тази страна, тя има нужда от евтино гориво. Това, което става с дизела и преди това с акциза за ракията, са примери за предложения на Брюксел, които не трябва да бъдат приемани”, добави евродепутатът от СДС.

Той призова БСП да изкаже ясно становището си по темата за увеличението на дизеловите ставки, тъй като Партията на европейските социалисти подкрепя изцяло предложението на Ковач.   

“Специално в дебата за ракиения акциз, евродепутатите на БСП три пъти си сменяха позицията, докато накрая подкрепиха в комисия по икономическа политика нашето предложение. Сега не се знае дали ще променят четвърти път при гласуването в ЕП. За това е важно да се изкажат предварително за дизела”, добави Димитров.

Гласуването в ЕП за отпадането на минималните акцизни ставки за алкохола ще се проведе през май. Окончателното приемане на нов вариант на директивата трябва да бъде парафирано от Съвета на финансовите министри в ЕС.

Темите, които СДС отварят през последните 3 месеца, са показателни за желанието на партията да структури предизборната си кампания си върху въпросите на данъчната политика в ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?