СДС заподозря БСП и НДСВ в сделка "петролгейт срещу вот"

Дясната опозиция в парламента протестира срещу поредното отлагане на анкетната комисия за петролната афера и заподозря управляващите в сделка с БСП.

Още вчера парламентарната група на НДСВ отложи избора на четиримата депутати, които ще влязат от нейно име в комисията, макар че царската група изцяло подкрепи предложението на дясната опозиция за създаването ѝ. Стана ясно, че час преди заседанието на групата лично премиерът Симеон Сакскобургготски се е разпоредил точката да мине в края на дневния ред за седмицата и де факто да отпадне, защото не може да се разбере с Ахмед Доган за обхвата на дейност на анкетната комисия. СДС и НДСВ се споразумяха комисията да разследва само информациите, че БСП е получавала финансиране от режима на Саддам по схемата "петрол срещу подкрепа", а социалистите поискаха тя да разследва финансирането на всички политически партии и действията на държавните институции през този период.

Днес сутринта ОДС направи безуспешен опит да изтегли предложението за сформиране на анкетна комисия като първа точка в дневния ред на парламента за седмицата. След като НДСВ, ДПС и БСП отхвърлиха предложението, Димитър Абаджиев протестира, че за втора поредна седмица парламентът отлага създаването на комисията. Според него, ако това продължи, ще нараснат съмненията за верността на изнесените в пресата данни, че БСП се е финансирала и от Саддам.

Може би сме свидетели на поредната сделка между БСП и НДСВ, дали заради вота на недоверие, дали заради царските имоти, усъмни се Абаджиев. Той декларира, че дясната опозиция няма да отслаби натиска за създаването на тази комисия.

Споделяне

Още от България