СДС: Заради икономии закрийте министерствата на Етем и Василев

При криза са необходими икономии и свиване на публичните харчове, като например закриване на ненужни администрации и дори на цели министерства като тези на Емел Етем и Николай Василев. Това каза на дискусия за икономическата политика по време на криза депутатът и лидер на СДС Мартин Димитров. В дискусията, организирана от Българската стопанска камара (БСК) и Съюза на индустриалците участваха депутати и членове на парламентарно представените партии и коалиции БСП, ГЕРБ, ДПС, ДСБ, Движение "Напред", НДСВ, СДС и БНД, бизнесмени и икономисти.

Безусловното запазване на валутния борд до приемането на страната в еврозоната остана единствената твърда допирна точка между участниците във форума.

По всички останали предлагани мерки за укрепване на икономиката опозицията и управляващите демонстрираха за пореден път коренни различия.

От управляващите се хващаха за добрия валутен и фискален резерв като котва срещу кризата. Опозицията отправи критики за планираните неоправдани публични разходи и настоя за намаляване на данъчната и осигурителната тежест.

Поведението на правителството бе коректно, защото остави един добър фискален и валутен резерв, заяви депутатът от левицата Петър Кънев, който определи провежданата от правителството му политика като "добро наследство" за следващите управляващи.

Лидерът на СДС Мартин Димитров му опонира с ироничната забележка увеличените публични инвестиции в голф-игрища ли трябва да бъдат направени. Той направи явния намек за подготвените правителствени насоки за развитие на голф индустрията, публикувани неотдавна. Депутатът изложи отново тезата си, че данъчната и осигурителната тежест могат да бъдат намалени. Той посочи, че могат да бъдат съкратени безболезнено около 2 млрд. лв. публични разходи. Според Димитров няма пречка да се съкратят цели ведомства като министерството на извънредните ситуации на Емел Етем и на държавната администрация на Николай Василев.

"Пикът на кризата още не е дошъл. Антикризисната програма на правителството е ужасно закъсняла. Очакваме бум на безработицата това лято. Сега е моментът да бъдат реализирани определени мерки, като намаляване на осигуровките наполовина, на данъчните ставките, на данъка за едноличните търговци, на данъка върху дивидентите, за да бъдат привлечени чуждестранни инвестиции”, каза Димитров. По думите му НДСВ е гласувало против ускореното връщане на ДДС, което партията му е предлагала два пъти. Според лидера на СДС целият дебат в България се е свел до използване на кризата за по-големи харчове от държавата.

Подкрепа на намаляването на данъчната тежест даде и представителят на ГЕРБ Владислав Горанов. Според него в условията на криза е разумно да се намали осигурителната тежест с до 5%. Председателят на икономическата комисия Йордан Цонев (ДПС) възрази, че не бива да се намаляват преките данъци. По думите му може да се върви към свиване на осигурителната тежест, но през реформа в здравната и осигурителната система.

Според Мартин Димитров и Лидия Шулева (БНД) в основата на намалението на данъците е свиване на разходната част на бюджета, която трябва да е 35% от БВП, а не 41, както е заложена по бюджет. Това би позволило да има намаляване на осигуровките до 15%, смята Шулева. Свилен Габровски, експерт на Движение "Напред", заяви, че преките данъци са приемливи в този вид, но косвените като ДДС могат да се намалят с 2%. Репликата на Явор Куюмджиев, зам.-министър на икономиката от квотата на БСП, бе, че данъците в България са най-ниските в ЕС и стимулират развитието на бизнеса и икономиката.

Зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев обясни, че кризата е засегнала по-слабо България заради "фискалната политика, която се водеше през последните години”. Той посочи, че "основните предложения на НДСВ са били приети във връзка със строгия контрол на държавните разходи, както и данъчни преференции, които действат върху ипотечното кредитиране по антикризисната програма на правителството". Велчев пак настоя страната да сключи предпазно споразумение с МВФ "за всеки случай".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес