СДС засега не подкрепя създаването на цветановия спецсъд

СДС засега не подкрепя създаването на цветановия спецсъд

СДС се обяви във вторник против създаването на специализиран наказателен съд за борба с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, който се лансира основно от МВР. От партията посочиха като по-добра алтернатива организиране на специализирани отделения в сега съществуващите апелативни съдилища. Това задълбочи разделението в Синята коалиция по въпросите за наказателната политика.

Преди ден от ДСБ обявиха, че подкрепят идеите на вицепремиера Цветан Цветанов.

Двете десни партии от коалицията не бяха на едно мнение и за спорните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бе въведена фигурата на "резервния защитник" и възможността да се постановяват присъди само върху данни от СРС и показания на анонимен свидетел. Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че проблем в различните мнения няма, а дебатът в рамките на коалицията за спецсъда тепърва започва.

"Все още не сме видели в цялост идеите на ГЕРБ за този специализиран съд. В СДС надделява мнението, че е по-добре да се създадат специализирани отделения", коментира Димитров в отговор на въпрос на Mediapool. Той добави, че това ще бъде и по-евтино.

"Ние сме категорично за борба с организираната престъпност, но това трябва да става, без да се засягат човешките права. Ние искаме арестуваните при последните акции да бъдат осъдени, но само ако бъдат осигурени достатъчно доказателства. В това отношение ангажиментът на Цветан Цветанов не е достатъчен", коментира Мартин Димитров.

В СДС отправиха и критика към публичните изяви на министрите, които отговарят за ресора правосъдие и вътрешен ред. Според Димитров е трябвало предложението за създаване на специализиран съд да дойде от правосъдния министър, а не от вътрешния. "Няма как Цветанов да посочва и назначава съдиите", добави десният лидер.

Според него преди да се създават каквито и да са нови съдебни институции, първо трябва да се реформира Висшият съдебен съвет, защото той ще избира спецсъдиите.

"Ние не сме забравили за Красьо Черничкия. Първо трябва да се направи голямата реформа, да се промени начинът, по който се избират членовете на съвета. Трябва да се помисли и за мястото на прокуратурата", каза Димитров.

Партията настоя правителството да започне незабавно и административната реформа като се закрият излишните и дублиращите се структури. Лидерът на СДС даде пример със шест административни звена, които отговарят за безопасността на храните и четири за лекарствената политика.

"В резултат на това българите не знаят какво ядат и купуват най-скъпите лекарства в Европа. Ако административната реформа не започне веднага, след няколко месеца пак ще си говорим за вдигане на данъци", заяви Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?