Развръзка с продължение

СДВР обяви убиеца на хазартния бос Йордан Динов за разкрит

Поръчителят, мотивът и местонахождението на оръжието обаче са неизвестни

Шефът на сектор "Престъпления срещу личността" Георги Тотков, Ивайло Спиридонов и главният разследващ полицай Петър Василев (отляво надясно). Снимка: БГНЕС

Два месеца след показния разстрел на свързвания с голяма мрежа за онлайн залагания благоевградски бизнесмен Йордан Динов, от столичната полиция (СДВР) обявиха в четвъртък, че фактическият убиец и неговият помагач категорично са разкрити.

Заподозрените 42-годишен Кирил К. с прякор "Кики" и 37-годишен Николай С. са били задържани ден по-рано от барети в столичните квартали "Дианабад" и "Манастирски ливади", уточни заместник-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов.

По думите му разследващите са стигнали до самоличността на извършителят благодарение на записи от охранителни камери, намиращи се по маршрута на жертвата, която е била следена от съучастниците. След ареста Кирил К. е бил разпознат и от свидетели на престъплението. Както е известно, още след покушението очевидци разказаха пред медиите, че стрелецът не е бил маскиран.

Според първоначалната информация, обявена от СДВР, двамата задържани са следили Динов със "Субару Форест", след като той влязъл в София, идвайки от Благоевград. Карали зад него до района на улиците "Св. св. Кирил и Методий" и "Будапеща" близо до сградата на Министерския съвет, където Николай оставил Кирил, за да извърши убийството.

Засега обаче разследващите не разполагат с никакви данни за самоличността на евентуалния поръчител, за мотива за покушението, както и за местонахождението на оръжието. Тъй като не са установили никаква връзка между Динов и двамата задържани обаче, основна остава версията, че те са само изпълнители на "мокра" поръчка.

Спиридонов обясни още, че колегите му са стигнали до заподозрените, след като изяснили собствеността на въпросното "Субару", което било прехвърляно през няколко лица и разфасовано след убийството на 4 април. Последният, който го използвал бил обвиненият като помагач Николай, а соченият за извършител Кирил се оказал от близкия му приятелски кръг.

Първият е криминално-проявен и осъждан за кражби, като по думите на зам.-шефа на СДВР дори готвел нова кражба със свой съучастник, когато бил заключен. Вторият пък е регистриран няколко пъти в полицията за нанасяне на средна телесна повреда, автокражба и притежание на наркотици. И двамата са безработни.

"Надявам се да установим какъв е мотивът... За двете лица за момента не намираме никаква връзка с жертвата... Те въобще не искат да си говорят с нас", каза още Спиридонов, уточнявайки, че при обиските след арестите били открити някои от частите на разглобения автомобил.

"Да речем, че не разполагаме", доста уклончиво каза зам.-шефът на столичната полиция в отговор на въпрос дали разследващите нямат поне някакви оперативни данни за това кой и по какви причини може да е поръчал убийството на Йордан Динов.

Името на жертвата се свързваше с добилата сериозна популярност през последните години мрежа от пунктове за онлайн залагания "Скай спорт 365-България". През миналата година ГДБОП извърши няколко мащабни операции срещу т. нар. черно тото, при една от които бяха обискирани доста от офисите на въпросната фирма в югозападната част на страната. До повдигане на обвинения обаче така и не се стигна. Тогава убитият Динов коментира пред медиите, че фирмата му е партньор на притежаващата австрийски лиценз за хазартна дейност компания "Planetwin 365".

В края на 2011 г. най-големият букмейкър у нас "Еврофутбол", в който сериозно участие има известният бизнесмен Васил Божков, призова със специална декларация държавата да защити правата на фирмата именно от дейността на "Скай спорт 365-България". Като причина бе изтъкната засилващата се тенденция регистрирани като търговски дружества фирми да упражняват фактическа хазартна дейност, като в официално обявените за "клиентски центрове" приемат залози за спортни състезания и изплащат печалби в брой.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?