Въпреки че останалите престъпления намалявали

СДВР отчете ръст на измамите, наркопрестъпленията, кражбите и хулиганството

През м.г. са регистрирани 2208 повече деяния от т.г., като разкритите са с 258 по-малко

Шефът на СДВР Младен Маринов, зам.-министър Филип Гунев и зам.-шефът на дирекцията Мирослав Сотиров. Сн.: БГНЕС

През миналата година столичната полиция наблюдава увеличение на измамите, престъшпленията, свързани с притежание и разпространение на дрога, джебчийските кражби и хулиганските прояви.

Това е една от констатациите в отчета на СДВР, представен в сряда от шефа на най-голямата полицейска дирекция в страната Младен Маринов. Въпреки това той се похвали, че общият извод от доклада е намаляване на останалите регистрирани престъпления в София, както и повишаване на разкриваемостта им.

Освен това, за пръв път от години, столичният кв. "Люлин" не бе поставен сред най-опасните и генериращи най-сериозен дял от престъпността в града райони. Според данните на Маринов най-опасните квартали през м.г. Са били "Младост" 1А, "Дружба", "Овча купел" и част от района край бул. "Сливница".

Сухата статистика на СДВР обаче показва точно обратното – общият брой регистрирани престъпления за 2012 г. е 24 139, докато за 2013 г. – 26 347, което означава, че през м.г. е имало 2208 повече престъпления, като разкритите са били с 258 по-малко от 2012 г. Общо 17 713 пък са криминалните случаи, регистрирани на територията на София от началото на годината до момента.

Най-голям дял на престъпленията е отчетен при кражбите – 62.4% от всички деяния на територията на столицата. Най-често сигнали за този вид престъпления са били подавани в кварталите "Младост", "Полигона", "Дружба", "Люлин", "Банишора" и района на МОЛ "Сердика", съобщи още Маринов.

До момента през тази година са извършени 11 убийства, като броят им е същият и за този период на 2013 г. През 2014 г. са разкрити девет от тях, а през миналата година разкритите са били осем.

"Борбата с наркотиците продължава. Най-честите места за разпространение на дрога са питейните заведения и в районите около училищата. Предприели сме кампания в училищата за разясняване на последиците от употребата на наркотици. Интересът към програмата е много голям", посочи директорът на СДВР.

По думите на Маринов най-много са грабежите в района на Централна гара, както и в кварталите "Младост" 1А, "Люлин" 8 и 10, както и в "Дружба" 1. Автокражби пък са регистрирани най-често в кварталите "Студентски град", "Дървеница", "Овча купел", "Гоце Делчев", "Стрелбище", "Дружба" , "Младост", "Света Тройца" и "Банишора".

"Отчетен е спад при кражбата на автомобили като техния дял от всички регистрирани на територията на столицата е 7.2%. Има намаление на постъпилите сигнали за подобни престъпления и увеличени при разкриването им. При домовите кражби и тези на части от МПС-та тенденцията се запазва и не се наблюдават постигането на кой знае какви резултати. Регистрирани са 11 убийства за тази година, като 9 са разкрити", похвали се още висшият полицай.

Добави и, че СДВР има проблеми с "незаконно пребиваващи чужденци, като отчитаме ръст при задържането на нови лица – те биват разпитвани за това как са успели да пресекат границата и съответно информацията е изпращана към колегите по граничните постове, където да вземат мерки".

По думите на зам.-вътрешния министър Филип Гунев, който присъства на отчета, през летните месеци се е наблюдавал същият натиск на имигранти у нас, както през септември-октомври 2013 г. Маринов пък допълни, че тенденцията в София е на седмица да се установяват по 20 незаконно пребиваващи. По думите му целта им е от границата да стигнат до столицата, която се явява междинна спирка към Западна Европа.

Гунев обяви още, че до две седмици МВР ще пусне телефонна линия, в която хората ще могат да подават сигнали за купуване на гласове и престъпления, свързани с изборите. Гунев обаче допълни, че към момента това може да става и на спешния телефон 112.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?