СДВР проверява сигнал срещу прокурор за побой над дете

Полицията препраща за подробности към прокуратурата, тя мълчи

Димитър Франтишек Петров по време на заседание по делото "Червей". Сн.: БГНЕС

Столичната полиция проверява жалба срещу прокурор Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура (СГП), подадена от баща на дете, което твърди, че е бито от магистрата в сградата на училището, в което учи.

Това потвърдиха в понеделник от СДВР пред Mediapool, препращайки всички останали въпроси по случая към СГП. Оттам засега нито потвърждават, нито отричат тази информация.

Първи за инцидента съобщи в понеделник сайтът "Биволъ", който цитира бащата на пострадалото дете, запазвайки в тайна имената им, както и кое е столичното училище, в което Петров е налетял на ученик.

Според първоначалната информация агресията на прокурора е била предизвикана от факта, че детето го предредило на опашка пред училищната лавка. Петров бил в сградата, тъй като дъщерите му учели в същото учебно заведение.

Версиите на очевидците се разминават по отношение на това как точно е бил ударен ученикът – с шамар или с юмрук. Актът на агресия обаче е потвърден факт. Всички очевидци твърдят, че деветокласникът е бил и "душен" с дрехата си, преди съдържателят на лавката да се намеси, пиша "Биволъ".

Самият Димитър Франтишек Петров обещал коментар пред сайта през "идната седмица", тъй като шофирал в момента, когато бил потърсен по телефона. От училището също потвърждават инцидента с уточнението, че детето всъщност не е предредило обвинителя, тъй като учениците винаги пазаруват с предимство пред родителите, които чакат за купони.

След изблика на насилие от страна на Петров, от училищното ръководство веднага са извикали полиция, а след това бащата на детето е подал и сигнал срещу магистрата.

"Доколкото разбрах той го ударил по лицето. Шамаросал го е и го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С травма е детето от случката... Моят син не е бит никога. Не възпитавам децата си си бой. Най-малко ще позволя някой си да го "възпитава" по този начин", коментира бащата, цитиран от "Биволъ".

По думите на родителя детето му е с прекарана сърдечна операция и по време на инцидента се е изплашило да не получи удар в областта на гърдите, който би могъл да предизвика сърдечен шок.

Инцидентът е последван от обаждане от ръководителката на СГП Емилия Русинова в училището с искане за "разговор". В крайна сметка тя се срещнала лично с бащата, подал сигнала срещу Петров. Той бил извикан в Софийската градска прокуратура, където Русинова му обяснила, че колегата ѝ бил "по-краен" във възпитанието на децата си и такъв му бил темпераментът.

Димитър Франтишек Петров минава за един от доверените прокурори на ръководството. Той е част от антикорупционното звено в СГП и лично наблюдаваше знакови процеси като тези срещу бившия премиер Сергей Станишев и експредседателя на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Той наблюдаваше и едно от делата срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов след поредицата им от нахлувания в НАТФИЗ и близък до академията магазин през есента на 2015 г.

Освен това прокурор Петров постанови отказ да образува разследване за набеждаване срещу Делян Пеевски, след като прокуратурата се отказа да разследва сигнала му за готвено убийство. Същият обвинител прекрати и досъдебното производство по "Яневагейт", което м.г. бе възобновено след изненадващите признания на адвокат Момчил Мондешки, че е участвал в скандалните разговори с Янева и Румяна Ченалова.

Споделяне

Още от България