СДВР търси връзка между две стрелби с въздушно оръжие

Неизвестен стреля по автобус 76, мъж бе задържан за стрелба по такси

Снимка: БНР

Столичната полиция търси връзка между два последователни инцидента с въздушно оръжие в София за по-малко от ден.

Първо неизвестен счупи три прозореца на автобус от линията 76 в понеделник вечерта, а след това във вторник следобед мъж бе задържан, след като нанесе подобни щети на таксиметров автомобил.

Задържаният е 23-годишен мъж, който стрелял в движение заради предимство на пътя. Инцидентът стана в района на бившия хотел "Плиска", но за щастие няма пострадали.

От СДВР предполагат, че ситуация на пътя може да е причината и за другата стрелба в София. Директорът на столичната полиция допусна пред БНР във вторник, че шофьор, засечен от автобуса, по който бе стреляно със сачми, може да е извършителят.

"Работи се и по такава версия. Водачът на автобуса не е възприел такива обстоятелства, но той може въобще да не е разбрал, че другият участник в движението е възприел неговите действия като възпрепятстващи го, така че не изключваме и тази версия", заяви полицейският началник.

Инцидентът стана около 22.00 часа в понеделник на бул. "България" в района на Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. При стрелбата няма пострадали.

"При всички положения е опасно, най-малкото от настъпване на пътно-транспортно произшествие вследствие на резки движения на водача на автобуса или някакво притеснение от негова страна, от страна на останалите участници в движението. Изстреляна такава сачма от близко разстояние срещу човек и попадайки в зона, която е смъртоносна, също така би нанесло сериозни щети", коментира още Маринов.

Нанесени са щети по три от прозорците от лявата страна на автобуса. Вече е готова и експертизата, според която е стреляно със сачми от въздушно оръжие.

"Последна дума на техниката и когато има такъв вандализъм, софиянци не могат да се възползват от услугите на този нов климатизиран автобус, защото ние го заменяме с някой от по-старите, когато го вкараме в сервиза. Апелираме към софиянци да пазят имуществото на града", заяви и изпълнителният директор на Столичния автотранспорт Слав Монов.

По думите му въпросният автобус е от най-новите в София, чиито стъкла стават на ситни парчета при удар и не причиняват порезни рани. Запитан за вероятната причина за инцидента, Монов допусна, че може би става въпрос за нов вид забавление сред притежателите на въздушни оръжия.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?