СДВР търси връзка между две стрелби с въздушно оръжие

Неизвестен стреля по автобус 76, мъж бе задържан за стрелба по такси

Снимка: БНР

Столичната полиция търси връзка между два последователни инцидента с въздушно оръжие в София за по-малко от ден.

Първо неизвестен счупи три прозореца на автобус от линията 76 в понеделник вечерта, а след това във вторник следобед мъж бе задържан, след като нанесе подобни щети на таксиметров автомобил.

Задържаният е 23-годишен мъж, който стрелял в движение заради предимство на пътя. Инцидентът стана в района на бившия хотел "Плиска", но за щастие няма пострадали.

От СДВР предполагат, че ситуация на пътя може да е причината и за другата стрелба в София. Директорът на столичната полиция допусна пред БНР във вторник, че шофьор, засечен от автобуса, по който бе стреляно със сачми, може да е извършителят.

"Работи се и по такава версия. Водачът на автобуса не е възприел такива обстоятелства, но той може въобще да не е разбрал, че другият участник в движението е възприел неговите действия като възпрепятстващи го, така че не изключваме и тази версия", заяви полицейският началник.

Инцидентът стана около 22.00 часа в понеделник на бул. "България" в района на Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. При стрелбата няма пострадали.

"При всички положения е опасно, най-малкото от настъпване на пътно-транспортно произшествие вследствие на резки движения на водача на автобуса или някакво притеснение от негова страна, от страна на останалите участници в движението. Изстреляна такава сачма от близко разстояние срещу човек и попадайки в зона, която е смъртоносна, също така би нанесло сериозни щети", коментира още Маринов.

Нанесени са щети по три от прозорците от лявата страна на автобуса. Вече е готова и експертизата, според която е стреляно със сачми от въздушно оръжие.

"Последна дума на техниката и когато има такъв вандализъм, софиянци не могат да се възползват от услугите на този нов климатизиран автобус, защото ние го заменяме с някой от по-старите, когато го вкараме в сервиза. Апелираме към софиянци да пазят имуществото на града", заяви и изпълнителният директор на Столичния автотранспорт Слав Монов.

По думите му въпросният автобус е от най-новите в София, чиито стъкла стават на ситни парчета при удар и не причиняват порезни рани. Запитан за вероятната причина за инцидента, Монов допусна, че може би става въпрос за нов вид забавление сред притежателите на въздушни оръжия.

Споделяне

Още от България