СДВР усилено търси "къртица" по случая "Начкови"

Отрядът "Кобра", задържал семейството, вече ще е оборудван с индивидуални камери на каските

Петър и Малина Начкови. Снимка: БГНЕС

Столичната полиция усилено търси свой служител, който спуснал информация до семейството на Петър и Малина Начкови, скандално задържани преди месец на Илиенци по време на операция срещу контрабандата на цигари.

Това стана ясно от думите на заместник-директора на СДВР Ивайло Спиридонов, който бе изслушан в четвъртък от анкетната комисия за полицейско насилие, в която участват единствено депутати от ГЕРБ.

"Издирваме човек, който би могло да се е обадил на семейство Начкови. За нас съществува вероятността, че има изтичане на информация", обясни Спиридонов с уточнението, че по тази причина има отделна вътрешна проверка, чиито срок на работа е удължен до 30 март.

Причината е, че от полицията все още чакат множество телефонни разпечатки на служители в СДВР, които са били в течение на подготвяната акция срещу Начкови. Сред основните заподозрени попадат хората, присъствали на инструктажа, проведен в деня преди операцията. Става въпрос петима оперативни работници и двама разследващи полицаи от Второ РПУ, както и за двама криминалисти и за шефа на отряд "Кобра", участвал в задържането на Начкови.

Спиридонов обясни още, че комисията, проверявала оплакването за полицейско насилие над семейството, е направила предложение до главния секретар на МВР Калин Георгиев в бъдеще всеки един 12-те служители в "Кобра" да разполага с индивидуална камера, монтирана на каската му, която да записва всички негови действия по време на акция.

От доклада на зам.-шефа на СДВР стана ясно още, че по случая "Начкови" няма никакви данни за полицейско насилие, въпреки че Петър Начков бе освидетелстван от съдебен лекар. Вътрешната проверка е установила единствено превишаване на правомощията от страна на бившия и. д. шеф на Второ РПУ Красимир Кръстев, който след като видял, че колегите му следят мъж и жена на средна възраст, а не опасен престъпник, разпоредил на "Кобра" да извършат арестите, вместо на някой обикновен полицай.

Въпреки това според Спиридонов разпореждането на шефа на СДВР Валери Йорданов за участие на спецгрупата за задържане в акцията е правилно, тъй като според предварителната информация на разследващите Начкови живеели в трудно достъпна къща с високи огради. Освен това се очаквало на адреса да пристигне сърбин, който да достави голямо количество контрабандни цигари, за когото не било ясно дали е въоръжен и опасен.

По време на проверката за полицейско насилие са били разпитани двама охранители от Илиенци, двама служители в близкия офис на М-Тел, както и собственик на "Бира, скара", който наблюдавал от около 40 метра арестите. Първите двама видели как маскираните задържат Начков без да го събарят на земята и без да го бият. Служителите на М-Тел нищо не били видели, тъй като били заети.

Единствено последният очевидец видял как спецполицаите удрят по главата и гърба Начков, докато го качват в служебния бус. Според Спиридонов обаче, след като негови колеги отишли на мястото, установили, че човекът не е могъл да вижда какво точно се случва, тъй като от кадрите на охранителните камери ставало ясно, че има паркиран бус пред павилиона му.

Както Mediapool съобщи, на 21 януари Начкови бяха грубо задържани след сигнал, че разпространяват контрабандни цигари. По време на акцията обаче в дома им бяха намерени само 5 кутии без бандерол. След като двамата се оплакаха, че са били блъскани и ритани, вътрешният министър Цветан Цветанов наказа и. д. шефа на Второ РПУ Красимир Кръстев с понижение, порица началника на "Икономическа полиция" в управлението Борис Митов и смъмри директора на СДВР Валери Йорданов.

Четири дни след акцията Софийската районна прокуратура образува дело за намерените пет кутии безбандеролни цигари в дома на семейство Начкови, но за оказаното насилие над Петър Начков нямаше дори и преписка. Прокуратурата образува такова дело на 21 февруари, като реши да не чака проверката на инспектората на МВР.

Скандалът с Начкови предизвика силен медиен и политически отзвук, но и не оставки, независимо, че премиерът Бойко Борисов и главният секретар на МВР Калин Георгиев признаха "множество грешки" и заявиха, че тази акция, както и самоубийството на заподозрян по случая "Мирослава" са под всякаква критика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?