Себастиан Курц получи мандат за правителство, засега не казва с кого

Президентът на Австрия Александер ван дер Белен възложи на Себастиан Курц мандат за съставяне на правителство.

Президентът на Австрия Александер ван дер Белен възложи днес на председателя на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц да състави правителство, предаде ДПА в петък.

"Искам да съставя правителство, което да има смелостта и волята за истинска промяна в Австрия", каза след церемонията 31-годишният Курц.

 

Досега той беше външен министър в коалиционното правителство със социалдемократите, оглавявано от техния лидер Кристиан Керн. Но предвид враждата между Керн и Курц едва ли сега ще бъде възстановена същата центристка коалиция.

На парламентарните избори в неделя победи АНП и измести Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) като водещ политически субект в страната, а крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) също се представи много добре.

 

Въпреки че консерваторите и десницата имат сходни възгледи по имиграцията и намаляването на подоходните данъци, засега Курц не разкрива намеренията си и заявява, че ще започне проучвателни разговори с всички партии.

Социалдемократът Керн заяви, че е изключено неговата партия да се съюзи с десницата, за да осуети амбициите на Курц и преговорите му с АНП. "Шансовете да се случи това са близки до нулата", каза канцлерът в оставка Керн, като подчерта идеологическите разминавания с десницата по миграцията и икономиката.

Според окончателните данни от изборите на 15 октомври АНП е получила 31,5 на сто, следвана от АСДП - с 26,9 и АПС с 26 процента. В Националния съвет влязоха и партиите "Нова Австрия" (НЕОС) и "Листата на Петер Пилц" с 5,3 и 4,4 на сто съответно.


Единодушно е мнението, че най-големи са шансовете на Австрийската партия на свободата, предава БТА от Виена. Според добре осведомен източник на заседание на ръководството на народната партия, състояло се тази седмица, всички участващи са настоявали за коалиция с Партията на свободата. Изключение прави ръководителят на провинция Щирия Херман Шютценхофер, който управлява провинцията в коалиция със социалдемократи.

 

Съобщението за състояла се тайна среща между Себастиан Курц и Хайнц Кристиан Щрахе в сряда в дома на Щрахе в Клостернойбург край Виена и продължила три часа също подсказва, че нещата вървят в посока коалиция с националистите. Срещата бе потвърдена от Щрахе, който коментира, че двамата политици са се опознали в личен план. Пред вестник "Курир" един от ръководителите на партията на свободата е заявил: "Ако Курц се държи с Щрахе като с равен, ще стане коалицията, но ако предяви големи претенции и се държи надменно, нещата ще изглеждат по-различно." Засега Себастиан Курц оставя без коментар разгласената от медиите тайна среща между двамата политици.

Според започнати в средите на Партията на свободата се усеща известен скептицизъм дали Народната партия действително е нова или си остава старата мощна партия на апаратчици. Затова още преди първия разговор за сближаване Партията на свободата предявява претенции за поста на министъра на вътрешните работи.

Според Щрахе нещата се развиват към коалиция с неговата партия, тъй като "в неделя шестдесет процента от избирателите гласуваха за програмата на Партията на свободата". В предизборните дуели той обвини неколкократно Себастиан Курц, че му е преписал програмата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?