Себастиан Курц започва преговори за коалиция със Зелените

Себастиан Курц

Австрийският консервативен лидер Себастиан Курц съобщи, че неговата партия ще започне преговори за коалиция със Зелените. Ако успеят, те вероятно ще доведат до много по-различно правителство от предишния му алианс с крайната десница, предаде Асошиейтед прес.

33-годишният Курц обяви днес началото на официалните преговори, като ги определи като "предизвикателство", след продължителните проучвателни разговори. Той не уточни колко дълго ще продължи процесът.

Австрийската народна партия на Курц стана най-голямата парламентарна сила след изборите през септември, а Зелените, които досега не са били във федерално правителство, се върнаха в парламента след двегодишно отсъствие с нараснала подкрепа. Курц призна, че "креативност" ще е нужна за сключването на коалиция със Зелените.

Те имат твърди позиции по околната среда и климата, които отчасти, не са удобни за нас, но заради които бяха избрани и ние трябва да признаме това, каза Курц. Ние от Народната партия също имаме ясни позиции по миграцията и политиката за сигурността, локацията на бизнеса и данъчната политика, заради които бяхме избрани, допълни той.

Зелените вече подкрепиха вчера официални преговори за коалиция. Лидерът им Вернер Коглер каза: "Рразбира се, това е риск, но искаме да пробваме тази стъпка".

Двете партии имат общо 97 места в 183-членния парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа