Седем американци изчезнаха след морска катастрофа край Япония

Сн. ЕПА/БГНЕС

Седем американски войници са изчезнали след сблъсъка между военен кораб и търговски плавателен съд в близост до Япония.

Контейнеровозът "ACX Crystal" се е врязъл в разрушителя USS "Фицджералд", един от най-модерните бойни кораби в света, около 2:30 сутинта местно време, на 103 км. югоизточно от град Йокосука.

Търговският съд е плавал под филипински флаг.

След сблъсъка американският кораб е понесъл огромни щети, което е видимо и на снимки, разпространени от японската брегова охрана.

Освен седемте души от екипажа му, които към момента се водят изчезнали, е пострадал също и командирът на разрушителя Брайс Бенсън. Той е бил транспортиран в американска военна болница в Йокосука и към момента състоянието му е стабилно. Други двама моряци са пострадали по-леко.

Американският кораб, дълъг 154метра е бил и наводен след сблъсъка, но не е имало опасност да потъне. Към момента той се придвижва към Йокосука на собствен ход.

Контейнеровозът, причнил щетите, е дълъг 200 метра. Той е плавал под филипински флаг и тежи малко под 30 000 тона, около три пъти повече от разрушителя. Снимки показват, че при него пораженията са само по носа му.

Мястото на сблъсъка е в изключително натоварен район на изхода на Токийския залив. Под въпрос е обаче как на USS "Фицджералд", който притежава изключителни радарни системи, изобщо са допуснали опасното приближаване и сблъсъка, коментира "Би Би Си".

Към момента от американската морска пехота отказват допълнителни коментари по случая. 

Споделяне

Още от Свят