Седем австрийски района ще бъдат категоризирани с оранжев код за коронавирус

Седем австрийски района ще бъдат категоризирани с оранжев код за коронавирус

Нововъведената светофарна система за алармиране на населението за новозаразените с коронавирус в страната и затягане на мерките срещу КОВИД-19 ще бъде включена с код оранжев /предпоследната по опасност скала в системата, която сочи висок риск от зараза/ за седем от австрийските райони, съобщава днес вестник "Курир", цитиран от БТА, позовавайки се на достоверен източник. Сред градовете е и столицата Виена.

Освен висок риск оранжев код означава, че не е възможно увеличените по брой заразени лица да се причислят към определени огнища. Това означава, че е невъзможно директно да се проследи откъде идват инфекциите, което е необходимо за предотвратяване на неконтролираното разпространение на заразата.

Комисията, управляваща светофарната система, която беше свикана на извънредно заседание пред вид рязкото увеличаване броя на заразените, се състои от деветнадесет членове, девет от които са представители на деветте австрийски провинции, петима учени и експерти и петима представители на федералното правителство, дава принципни препоръки на политиците, а какво ще се случи е решение на федералното правителство, респективно на министъра на здравеопазването.

Освен включването на оранжев код в редица райони кодът е променен от зелен на жълт, показващ повишен риск от зараза. С жълт код са обозначени големи части на провинция Горна Австрия, цялата провинция Форарлберг, Грац и околностите на града, големи части от Тирол и Долна Австрия.

В разрез с първоначалните планове, коментира вестникът, превключването на код оранжев няма да доведе до затягане на мерките в съответните райони. В много по-голяма степен става дума за препоръки, изказвани от комисията - например по-голяма защита на заведенията за социални грижи и болниците, увеличаване броя на тестовете в домовете за възрастни, болниците и училищата и въвеждане на предпазни мерки на пазарите и ограничаване на частни мероприятия в затворени помещения. Начинът за провеждане на големи семейни тържества ще бъде регламентиран от правителството през идните дни.

Според първоначалните планове оранжевият код предвиждаше много по-големи ограничения, стигащи до учебни занятия в домашни условия, продължава "Курир", но очевидно светофарната система днес има задачата да засили вниманието на обществеността в по-силно засегнатите австрийски райони.

Споделяне

Още от Коронавирус