Седем бивши гръцки депутати с пенсии менте

Седем бивши гръцки депутати, 25 свещеници, 92 бивши кметове и областни управители, 420 държавни служители, 243 военнослужещи, 366 инвалиди от войната и петима съдебни служители са получавали от години пенсии менте, съобщава гръцкият вестник "Имерисия". Разкритието е било направено след проверка на финансовото министерство. Всички случаи са предадени на прокуратурата, занимаваща се с финансови престъпления.

Нередностите са били установени след извършеното преброяване на пенсионерите в страната, по време на което е било констатирано, че в 2368 случая на мними пенсионери са били изплатени 24 млн. евро. Към тях спадат и седем бивши депутати.

Предполага се, че грешката може да е станала, защото роднините на въпросните депутати "са забравили" да декларират, че те са починали, или пък самите "пенсионери" са пропуснали да съобщят, че не са навършили необходимите години за пенсия.

Миналата година Гърция спря да плаща на 200 000 мними пенсионери, които са лъгали, за да получат месечните си чекове или са получавали пари, предназначени за починали хора.

Задлъжнялата Гърция откри измамата след извършване на проверки вследствие на натиск от страна на международните кредитори да намали дефицитите си. От тази акция в хазната трябваше да постъпят 4,5 млрд. евро.

Споделяне

Още от Балкани