Седем данъчни служители уволнени в София

Седем данъчни служители уволнени в София

Дисциплинарно са уволнени седем служители от Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) в София-град, сред тях е и директорът на дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" в столицата Александър Свраков, съобщиха от Централното управление на НАП в сряда. Останалите уличени в злоупотреби са Митко Балкански, Томислав

Георгиев, Данко Георгиев, Мая Ангелова, Людмила Христова и Десислава Гъндева, стана ясно по-късно на свикана по случая пресконференция..

Освобождаването им от работа е съгласно постановление на Софийската градска прокуратура, която е разпоредила да се предприемат действия спрямо лицата, за които има съмнения за изпиране на пари. Седмината са нарушили данъчното законодателство, не са изпълнявали законови разпореждания и задължения.

Става въпрос за опит за източване на ДДС в размер на 1,2 млн. лв., за който е бил подаден анонимен сигнал, вероятно от служители на агенцията, уточни изпълнителният директор на НАП Мария Мургина.

Във връзка с нарушенията е наложен запор върху банковата сметка на ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов". Фирмата е била от т.нар . "рисков контингент", защото е сменяла адреса си няколко пъти, имало е и сигнали за нейната дейност, каза Мургина.

Нарушението на уволнения шеф Свраков е, че взема решение по жалба на ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов", с което възстановява на фирмата ДДС за 1.2 млн. лв. Първоначална ревизия на същата сделка от НАП  е установила, че данъкът не трябва да бъде връщан, но фирмата е обжалва пред Върховния административен съд. Той дава определение в полза на

ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов". НАП започва основна проверка на ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов" и установява нарушения за около 4 млн. лв. и отново спира връщането на тези 1,2 млн. лв. ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов" обжалва в НАП и тогава вече Александър Свраков се разпорежда парите да бъдат преведени на фирмата.

Разпоредени са спешни действия за налагане на обезпечителни мерки и дерегистрация по ЗДДС на дружеството.

Има още две фирми страни по сделката, съобщи Мургина, но не уточни кои са те.

 Винаги съм заявявала, че ще бъда безкомпромисна спрямо всякакви нарушения, които уронват авторитета на приходната администрация и петнят името на всички ни, каза шефката на НАП. Тя допълни, че в случая става въпрос за нарушения на хора на ръководни позиции и доказани професионалисти.

Споделяне

Още от България