Седем държави защитават ядрената енергия пред ЕК

Седем държави защитават ядрената енергия пред ЕК

Държавните и правителствени ръководители на седем европейски страни защитиха ролята на ядрената енергия в Европа в писмо, изпратено до Европейската комисия и разпространено в четвъртък.

Това е настоятелен призив да се осигурят равни условия за ядрената енергия в ЕС, като тя да не бъде изключвана от политиките и преимуществата в областта на климата и енергетиката, се посочва в текста, публикуван на сайта на полското правителство и цитиран от Франс прес.
Писмото, което е на английски език, е подписано от президента на Франция Еманюел Макрон и премиерите на Унгария, Полша, Чехия, Румъния, Словакия и Словения. То е от 19 март, но стана обществено достояние сега.

Този призив се появява в разгара на дискусия в Брюксел за бъдещата зелена европейска политика, която трябва да определи условията за достъп до финансиране и съответно за инвестициите за години напред.

Някои страни подкрепят включването в плановете на ядрената енергия заради климатичните предимства от ниското ѝ равнище на въглеродни емисии. Други страни като Германия и Австрия се противопоставят.

Макрон и премиерите, подписали писмото, настояват европейската политика в областта на енергетиката и климата да подкрепя всички пътища за постигане на въглеродна неутралност, следвайки принципа за технологичната неутралност.

Те подчертават и неизменния принос на ядрената енергия в борбата с климатичните промени и я разглеждат като начин да се подкрепи развитието на възобновяемите източници на енергия и водорода. Според тях не бива да се забравя и създаването на работни места.

Страните членки на ЕС имат твърде различни визии за ролята на ядрената енергия в бъдеще, отбелязва АФП.

Германия реши да излезе от ядрената енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 година и Берлин, който внася значителни средства в бюджета на ЕС, е настроен неблагосклонно към европейското финансиране за атомната енергетика.

Страни като Полша и Чехия обаче подкрепят ядрената енергия, за да могат да ограничат производството на енергия от въглища, което замърсява околната среда и е значителен източник на парникови газове.

Франция произвежда над 70 процента от електроенергията си от ядрени мощности и планира да намали този дял до 50 процента към 2035 година.

Енергийното и екологично бъдеще минава през ядрената енергия, подчерта Макрон.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?