Седем души ще бъдат обвинени за незаконния реекспорт на лекарства

Седем души ще бъдат обвинени за незаконния реекспорт на лекарства

На седем души ще бъдат повдигнати обвинения във връзка с акцията срещу незаконния реекспорт на лекарства отпреди десетина дни. От Специализираната прокуратура съобщиха в понеделник, че е започнало предявяването на обвиненията на привлечените към наказателна отговорност лица, а информация за разследването ще бъде дадена във вторник.

Седем бяха и първоначално задържаните при специализираната акция на ГДБОП и прокуратурата миналата събота, резултатите от която бяха съобщени след спешна среща при премиера.

Засега е известен само соченият за организатор на схемата сириец Амир Мохамед ал Хусаини, който е магистър-фармацевт с отнети права, имал е бизнес с аптеки, а понастоящем е действал като началник на склад на фирма, през която е минавал нелегалният реекспорт. До момента не са обявени имена на замесени в схемата лекари и болници, което се очаква да стане ясно във вторник.

Според разследващите криминалният реекспорт е ощетил Националната здравноосигурителна каса със стотици милиони левове, тъй като медикаментите са изписвани с фалшиви документи на болни у нас, а след това изнасяни в чужбина. Освен това лекарства на световни производители, внос от Турция са били преопаковани у нас и изнасяни за други европейски страни под формата на реекспорт.

Акцията отпреди десетина дни обхващаше болнични заведения и аптеки в София, Пловдив, Шумен и Сливница. Изнасяни са били скъпо струващи онкомедикаменти, лекарства за диабет, псориазис, бъбречна недостатъчност, ваксината срещу хепатит Б “Енжерикс“ и др.

По първоначални оценки разбитата група е изнасяла незаконно медикаменти за 80 млн. лева, а сивият реекспорт на лекарства се оценява на около 200 млн. лева годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от България