Седем фирми получиха концесии за добив и разрешения за търсене на подземни богатства

Седем фирми получиха концесии за добив и разрешения за търсене на подземни богатства

Две фирми получиха концесии за добив а други пет – разрешителни за търсене и проучване на  на подземни богатства, съобщи правителствената пресслужба след заседанието на кабинета в сряда.

Право да добива строителни материали – андезити, в продължение на 35 години от находището "Чешмата" край хасковското село Въгларово получи фирмата "Европът 2005". Очакваните приходи  от концесионни плащания са за над 3 831 450 лв. , половината от които ще отиват в община Хасково. Дружеството ще инвестира близо 510 хил. лв. в машини и съоръжения, изграждане на всички необходими сгради, съоръжения и оборудване за обработка на полезните изкопаеми, закупуване на механизация за добив, придобиване и промяна предназначението на земите, както и ликвидация на добива и рекултивация на засегнатите площи.

С 15 години е удължен концесионният договор за добив на въглища от находище "Пернишки въглищен басейн". Концесионерът "Мини открит въгледобив“ иска да извлече остатъчните  геоложки запаси от въглища, които иначе ще останат в находището. Очакваното концесионно плащане за новия срок на концесията е около 5.3 млн. лв.

На "Дънди Прешъс Металс Крумовград” е дадено тригодишно разрешително да проучва за метали площта "Елхово”, разположена в землищата на села от общините Крумовград и Кирково. Минимум 97 950 долара ще бъдат вложени в проучвателните дейности, а 3000 долара са предвидени за опазване на околната среда.

Също за три години "Ник Индъстри” ще проучва за  индустриални минерали площта "Индже", разположена в землищeто на две села в общините Венец и Каолиново. Дружеството ще вложи над 45 хил. лв. в проучвателните дейности, а стройността на екодейностите е 4550 лв.

Строителни материали ще бъдат проучвани за една година от три дружества. "Интерпром" ЕООД ще разработва площите "Раяновци" и "Пролазница" в землищата на едноименните села в община Белоградчик. Минималният очакван размер на инвестициите надхвърля 121 хил. лв., а средствата, вложени в опазване на околната среда – 6 хил. лв.

"Запрянови – 03" ООД ще проучва за строителни материали в площ "Чайкъра-2", която се намира край Асеновград. Дружеството ще вложи минимум 22 943 лева в проучвателните дейности, както и близо 2300 лв. в мероприятия по опазване на околната среда.

Минимум 31 500 лв. трябва да инвестира "Мл-Консулт-2009" в проучването на строителни материали в площ "Феникс", разположена в землището на гр. Искър, област Плевен. Дружеството е предвидило и 3150 лв. за екодейности.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?