Кърджалийският окръжен съд постанови:

Седем години затвор за момчето, убило майка си и братчето си

Снимка: БГНЕС

Кърджалийският окръжен съд осъди във вторник на 7 години и 4 месеца затвор при първоначално строг режим 18-годишния Джунейт Шефкет, обвинен за двойното убийство на майка си и малкото си братче. Делото бе решено само в рамките на един ден, след като подсъдимият призна фактите, посочени в обвинителния акт, и така получи право на присъда под минимума.

36-годишната Невджин Шефкет и 7-годишния ѝ син Енис бяха убити през януари 2011 г., като скоро след убийството вътрешният министър Цветан Цветанов обяви пред медиите, че Джунейт е направил пълни самопризнания, с което предизвика гнева на близките на момчето, които не вярваха, че е убило майка си и брат си.

По време на заседанието във вторник обаче подсъдимият отново призна вината си и заяви пред съда, че предпочита да излежи наказанието в следствения арест в Кърджали, защото в затвора бил принуден да живее сред много престъпници.

Момчето на няколко пъти се разплакваше, докато прокурорът и адвокатът му четяха своите пледоарии. Джунейт се разстройваше в моментите, когато се споменаваше името на покойното му братче. Защитата твърдеше, че до убийството се е стигнало заради все по-задълбочаващи се психологически проблеми на Джуни, от които то е развило реактивна депресия.

"Джунейт не е убиец и ако произнесете осъдителна присъда, тя няма да бъде законосъобразна, моля за оправдателна присъда", обърна се към магистратите адвокат Николай Беров, цитиран от БГНЕС.

Прокурорът Светлозар Лазаров заяви, че е длъжен да се опира на доказателствата. Той каза, че версията на защитата по никакъв начин не се подкрепя от събраните доказателства и от заключенията на експертите. Според него няма обективни данни за реактивна депресия и за подсъзнателно ниво при извършването на тежкото умишлено престъпление. Прокурорът добави също, че Джунейт се е опитал да прокара своя много добре подготвена защитна версия, че уж хора с качулки са извършили убийствата, докато той бил в мазето за дърва.

Убийствата на  Невджин и Енис Шефкет бяха извършени по особено жесток начин, като Джунейт първо наръгал майка си около 25-30 пъти с нож, а след това задушил братчето си с парчета от пижамата му, които натъпкал в гърлото му.

Като причина за ужасяващото престъпление, извършено от Джунейт, разследващите посочиха "неговата недооцененост и пренебрегването му в семейството и грубото незачитане на неприкосновеността на личността му".

Делото няколко пъти бе удължавано, като бяха изготвени 17 експертизи, сред които няколко съдебно-психиатрични и съдебно-психологични.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?