Седем кратки филма представят съвременни български художници

Творбата на Правдолюб Иванов, дала името си на серията от прожекции

Ежедневни прожекции на седем кратки филма, всеки от които посветен на отделна художествена творба и нейния автор, представящи българското съвременно изобразително изкуство, започват на 11 май в галерията на "Гьоте-институт" в София. Това съобщиха във вторник от културната институция, която до 2 юни ще е дом на проекта "Бюро Изкуство: Трансформацията винаги отнема време и енергия.

"Бюро Изкуство“ е поредица от кратки филми за съвременни произведения на художници от България. Всеки епизод представя едно произведение, важно за формирането на най-новата история на изкуството, в контекста на световната култура и обяснявайки го достъпно за зрители на различна възраст, професия и интереси.

Кратките филми разказват за художествените средства и замисъл на отделни творби, извеждат на повърхността въпросите, които са движили авторите при работата им и предлагат възможни начини за интерпретация и анализ.

"Трансформацията винаги отнема време и енергия“ е първият сезон на проекта. Подзаглавието на първата поредица от седем епизода носи името на творба на Правдолюб Иванов и подсказва логиката в подбора на работите. Включени са още творби на Сашо Стоицов, Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Правдолюб Иванов, Стефан Николаев и Красимир Терзиев.

Специално за представянето в Гьоте-институт всички видеа ще бъдат субтитрирани и на немски език, с което се цели популяризирането на българското съвременно изкуство и достигането му до по-широка международна аудитория.

Идеята и реализацията на проекта е на видео платформата "Бюро Артрекорд" (Bureau Artrecord), зад което са Десислава Павлова и Райна Тенева, и на Даниела Радева.

Проектът е подкрепен финансово от "Столична програма Култура“.

Споделяне

Още от Общество