Седем малки деца са загинали на пътя през 2013 г., блъснати от коли, ранените са 437

Седем деца са загинали, а други 437 са били ранени през 2013 година като пешеходци в пътно-транспортни произшествия, като при четири от инцидентите, завършили с фатален край, блъснатите деца са били под 6-годишна възраст. Няма случаи със загинали деца пешеходци между 15 и 17 г. Това показва официалната статистика на сайта на Министерството на вътрешните работи.

При инцидентите, в които убитите или ранени деца са били пътници в автомобилите, обаче статистиката е различна. Девет от загиналите 16 деца са между 15 и 17 г. В тази възрастова група са най-много и сред ранените – 170 от общо 539.

"Може да се приеме, че децата познават и спазват правилата в голяма степен, за разлика от възрастните, които като водачи на моторни превозни средства са причинители на произшествията", каза в понеделник заместник-кметът на Столичната община по направление "Транспорт и транспортни комуникации" Любомир Христов, който е и председател на общинския Съвет по безопасност на движението на децата в София.

Той припомни, че през 2013 година в София имаше няколко тежки катастрофи, в които пострадаха деца, а през май тригодишно дете загина на Околовръстното шосе, блъснато от мотоциклет.

По думите на Христов, превантивните мерки, образователните кампании и обученията вече не дават достатъчен резултат и е време да се засили контролът и налагането на санкции на шофьорите.

Зам.-кметът припомни, че дете беше ранено и при инцидента на автобусната спирка на "Цариградско шосе", когато пиян шофьор на такси помете няколко пешеходци, чакащи на спирката.

Христов отбеляза обаче, че като брой пътните инциденти, в които са пострадали деца, на територията на столицата през последните години намалява.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?