Седем медици от Спешна помощ в София са с Covid-19, проучват пациенти от 600 адреса

Около 700 от работещите ще получат по 1000 лв. над заплатите, всички над 900 - тествани

Седем медици от Спешна помощ в София са с Covid-19, проучват пациенти от 600 адреса

Седем медици от столичната Спешна помощ са диагностицирани с коронавирус и са под домашна карантина. Това е установено след като първо е била диагностицирана една от работещите там, а в послествие при тестването на нейните контактни, са открити още шест души. Това съобщи директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев в понеденик. Заради това в момента тече проучване на пациенти от 600 посетени от тези медици адреса.

"В петък се установи, че тя е с положителна проба за Covid-19. В последствие изследвахме контактните и цялата смяна. Дотук изследваните са 101 – това е цялата смяна. От тези 101 в събота и неделя, се установи, че още 6 наши колеги са носители на вируса. От тях двама са лекари, един фелдшер и медицински сестри", обясни Гелев. Очакват се още 4 проби на други колеги с грипоподобни симптоми.

Гелев каза, че няма яснота откъде се е заразила първата служителка на центъра. Преди време тя е била в Австрия, но не е сигурно дали се е заразила там или при посещенията на пациенти в София. На едно дежурство един екип посещава 10-12 адреса. Общо всички екипи посещават по 250-270 адреса на дежурство или 500 адреса за 24 часа.

Проучват пациенти от 600 адреса и техните близки

В момента тече епидемиологично проучване на посетените от заразените служители пациенти.

"Около 600 са били посетените адреси в тези две дежурства. В момента РЗИ-София ги обследва. Дали сме имената на хората, има телефони, ще се свържат с тях и ще установят колко от тях са със симптоми или пък са с разгърната клинична картина на коронавирус", обясни Гелев.

Той посочи, че в момента седемте заразени служители са в карантина и не са на работа, но те са само малка част от ресурса на столичната спешна помощ, където работят 940 души. Ако се наложи обаче, ще разчитат на помощ от други спешни центрове в страната.

Тестват всички над 900 служители на центъра

Гелев съобщи, че е поръчал 1000 бързи теста, с които ще изследва всичките 940 заети в спешната помощ, включително и себе си.

"Обадих се на няколко фирми, които продават бързи тестове и съм поръчал 1000 теста, които ще дойдат утре и всички работещи, в това число и аз ще се изследваме с бързия тест. В момента разговарям с две болници – ВМА и "Софиямед", където да бъдат изследвани всички служители и с PCR", обясни Гелев. Тестовете ще бъдат платени от бюджета на центъра.

Колко защитени са медиците в Спешна помощ?

На въпрос дали служителите му са достатъчно подсигурени със защитни облекла, Гелев отговори, че в момента имат 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна употреба.

"Поръчал съм още 1000 за многократна, които периодично пристигат. Тези за еднократна употреба са достатъчни за тази седмица. Ние ритмично допълваме изчерпаните вече гащеризони и поддържаме едно ниво около 1000", каза Гелев.

"Използвам момента да благодаря на всички фирми, които ни помогнаха и са заявили, че ще ни помагат и занапред кой с каквото може. Има фирма, която ни предоставя безплатен обяд и вечеря, фирма която дарява маски, ръкавици. За дезинфектантите не сме стигнали дотам да ни даряват, защото разполагаме с 7.5 тона дезинфектанти. Имаме и очила за еднократна употреба. Имаме дарение от шлемове, както и купеи от нас", каза той.

730 медици ще вземат по 1000 лв. над заплатите

Гелев съобщи, че 730 души от столичната Спешна помощ ще получат по 1000 лева над заплатите си за работа на първа линия с коронавируса. Веднъж излязла в публичното пространство информация, че всеки ще получи по 1000 лева, е нормално очакванията да са такива, коментира Гелев недоволството, че допълнителните пари няма да са за всички.

Според критериите на МЗ само пряко работещите със заразени с коронавирус ще получат по 1000 лева над заплатите си. Гелев увери, че всички, които са работили при тези условия, ще си ги получат парите.

Спешна помощ в условия на извънредно положение

Гелев каза още, че спешните медици продължават да обслужват всякакви адреси, като планират работата им така, че съмнителните за коронавирус да се посещават от едни и същи екипи, а останалите да обслужват другите – например инфаркти. Той увери, че и в настоящата ситуация останалите спешни сигнали се обслужват.

Гелев съобщи, че има точни указания къде Спешна помощ да кара болните с или със съмнение за коронавирус. Това са болниците ВМА, "Пирогов", Инфекциозна болница, "Александровска", Белодробната болница "Света София".

За момента капацитета на бившата окръжна болница "Света Анна" е запълнен и Спешна помощ не кара повече пациент там.

Най-много хоспитализирани от Спешна помощ има в "Пирогов". 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус