Седем неща, които да очакваме в мрежата през 2018 г.

Седем неща, които да очакваме в мрежата през 2018 г.

Виртуална реалност, мислещи машини, нови изразни средства и достъпни технологии. Това можем да очакваме през 2018 г. на технологичния фронт. През новата година потребителите ще навлизат постепенно в дигитален свят, който се развива и живее собствен живот. Новите технологии ще променят представите ни за работа и забавление в мрежата, предвиждат от българската уеб агенция Грайнд Уеб Студио.

"Плосък" дизайн

През 2018 г. ще ползваме все по-опростени уеб сайтове, достъпни еднакво лесно през настолни компютри и през различните мобилни устройства. "Дизайнът ще е по-изчистен и минималистичен, но това не означава че сайтовете ще са по-малко функционални. Всичко се свежда до по-добрата ползваемост, фокусирането върху важните елементи в даден уеб проект, изчистените цветове и дизайнерски елементи" - казва Ивайло Кармазов, съосновател на Грайнд Уеб Студио. Според него това прави браузването по-бързо, лесно и удобно. Сайтовете ще се оптимизират по-лесно за онлайн търсачки и в крайна сметка ще са много по-приятни за посетителите.

Текстът показва повече

Дизайнът на сайтовете ще бъде семпъл и изчистен, а разработчиците и дизайнерите ще влагат повече идеи в типографията. Водещият принцип, че с правилния шрифт една дума може да струва хиляда изображения, ще развива онлайн съдържанието. "Шрифтът ще става все по-важен и за разпознаваемостта и маркетинга като цяло. Днес има примери за световно известни компании, чиито шрифт позволява една единствена буква от името им да се разпознава от потребителите достатъчно ясно, за да си създават асоциация с марката" - добавя Кармазов.

Виртуална реалност

Видео съдържанието отдавна се е наложило като основен елемент от модерните уеб сайтове. 360-градусовите клипове и виртуалната реалност обаче тепърва трябва да извървят дълъг път, за да заемат подобаващо място. През 2018 г. тази тенденция ще бъде водеща, въпреки по-високата цена на тези платформи. Ще се появят и първите приложения за по-лесно и достъпно изработване на съдържание за виртуална реалност.

Повече движение

Ненатрапващата се анимация в контекста на съдържанието ще бъде един от елементите на мрежата през 2018 година. Няма значение дали за целта се използва GIF изображение или друга технология, вниманието на потребителите се привлича много по-силно от такива елементи и се задържа по-дълго върху тях.

Чат ботове

През последните години софтуерните роботи се развиват постоянно. Дори е възможно вече да сте "общували" с такъв, при някой от последните си чатове с банка или телекомуникационен оператор. Те стават все по-интелигентни и способни да решават елементарни проблеми. През следващите месеци тази технология да продължи да се развива и да навлиза различни уеб услуги и приложения.

По-лесно взаимодействие

Благодарение на технологии като чат ботовете, гласовия интерфейс и другите елементи от дизайна, сайтовете ще се настройват според предпочитанията на посетителите и ще комуникират с тях, без нуждата от човешка намеса. Те ще изглеждат по-добре, ще бъдат по-функционални и по-достъпни. Потребителите ще получават повече, и ще влагат по-малко усилия при работата в мрежата.

Интернетът на нещата

Това е мрежата на устройствата и предметите от ежедневието. Освен че ще можете да управлявате дистанционно все повече от своите домакински уреди, те ще комуникират в своя собствена мрежа. През 2018 г. технологията ще продължи да навлиза в домове, офиси, автомобили и в цялата градска инфраструктура, за да достигне дори до дрехите, бижутата и четките за зъби.

Очакванията са през 2018 г. "Интернетът на нещата" да навлезе по-сериозно в уеб дизайна, позволявайки на уеб сайтовете да взаимодействат с "умни" устройства, а те от своя страна да се превърнат също в "потребители" на мрежата.

Споделяне

Още от IT