Седем нови търга планира гръцката агенция за приватизация

Седем нови търга за разпродажба на държавни активи планира от следващия месец гръцката агенция за приватизация, съобщава в. "Нафтемборики", цитиран от БТА в сряда.

Приватизационната щафета се очаква да бъде поета от пристанищата в Патра и Солун, а на по-късен етап и от десет регионални пристанища, водоканализационната компания ЕВДАП и железопътния оператор ТРЕНОСЕ.

Това става след приключилата наскоро продажба на 33 на сто от дяловете на държавната компания за спортни залагания ОПАП. Сделката бе оценена като изключително успешна, тъй като Атина не очакваше да получи за нея 652 милиона евро от гръцко-чешкия консорциум Емма Делта.

Агенцията за приватизация в Атина търси също и формула, за да бъде ускорена и продажбата на гръцката газова компания ДЕПА, след като сделката за нея бе провалена в последния момент, когато през юни единственият кандидат купувач - руската  Газпром - се оттегли от надпреварата заради натиск от Брюксел.

От продажбата на ДЕПА в хазната се очаква да влязат около един милиард евро. Представители на агенцията са в контакти в Европейската комисия във връзка с условията на новия търг.

Смята се, че в момента са се очертали нови перспективи по тази газова сделка и че би могъл да се породи интерес от европейски компании за покупката на ДЕПА, след като се стигна до избора на Трансадриатическия газопровод ТАП за пренос на синьо гориво през Гърция до Европа.

Атина се ангажира пред международните кредитори да събере 2,5 милиарда евро от продажба на държавни активи до края на тази година. Сумата засега обаче все още изостава и не е събрана.

Споделяне

Още от Балкани