Седем области остават без еврофинансиране за водни проекти

Седем области остават без еврофинансиране за водни проекти

Седем области в страната ще останат без европейско финансиране за водна инфраструктура. Причината е, че общините в тях не са се разбрали за избора на общ воден оператор, който да обслужва областта, каквото е европейското изискване, за да се даде достъп до европейските средства за водоснабдяване и канализация. Това съобщи министърът на регионалната развитие в оставка Лиляна Павлова по време на форум на строителната камара.

Потърпевшите са областите Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Пазарджик, Монтана, Разград и Търговище.

"Заради 15 общини тези 7 области няма да могат да се възползват от европейското финансиране", каза Павлова.

За област Благоевград проблемът е с община Кресна, заради която беше променен и проектът
за магистрала "Струма".

В област Кюстендил консолидацията се бойкотира от община Дупница, в област Монтана - от община Берковица, а в Ловеч – от община Троян.

Най-трудно и почти невъзможно изглежда обединението на общините в Пазарджижко, където няколко общини са против един воден оператор да обслужва цялата област.

Водната реформа предвиждаше във всяка от 28-те области да се създадат 28 водни асоциации. Те трябва да сключат договор с един ВиК оператор, който да обслужва населението в областта.

Програма "Околна среда" за общините с над 10 000 души и Програмата за развитие на селските райони за населените места с под 2000 души ще финансират изпълнението на водни проекти през настоящия програмен период 2014 – 2020. Предвиденият бюджет е над 2 млрд. лв. 

Въпреки проблема със 7 области Павлова обяви "водната реформа за мисия възможна", защото трите основни стълба на реформата са приключили. Това са прието законодателство, създадени водни асоциации във всичките 28 области и разделяне на активите. 

Последният етап на подписване на договорите между водните асоциации и ВиК операторите е приключил в 21 от областите. За 16 от тях процесът е в напреднала фаза, като за 14 се разработват регионални прединвестиционни проучвания (РПИП), които се очаква да бъдат готови през пролетта на 2017 г., каза Павлова.

Най-напред от всички е област Смолян, за която вече има готово регионално прединвестиционно проучване. За София ще се изработва отделно такова проучване, защото ВиК услугите са предоставени на концесия.

За още 5 области в страната, където процесът по консолидация приключи, вече също има готовност да бъдат разработени РПИП, каза Павлова.

"Останалите 7 области в момента срещат големите предизвикателства. Не могат да разработят РПИП, каквито са европейските условия, за да получат средства. Убедена съм, че стъпка по стъпка процесът ще бъде довършен в следващите години, тъй като е необратим", заяви регионалният министър в оставка.

Споделяне

Още от Бизнес