Седем общини ще си разделят 65 млн. лв за чист въздух

Седем общини ще си разделят 65 млн. лв за чист въздух

София, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград,Бургас и Благоевград са първите общини, които ще ползват финансов ресурс от 65 млн.лв. от ЕС за подобряване на качеството на атмосферния въздух, предаде БНТ, цитирайки ресорният министър Нено Димов.

 Общините ще може да закупят печки за отопление на пелети, които ще бъдат раздадени на гражданите безплатно, за да заменят твърдото гориво, което е сериозен източник на замърсяване.

Пловдив не попадна сред първите общини, които ще получат пари за по-чист въздух, въпреки че въздухът в града през последната зима бе сред най-замърсените в страната. Пловдивските общински съветници са настояли кметът Иван Тотев да им обясни защо градът е изпуснал тези средства, при положение, че той редовно присъства в класациите за най-мръсен въздух.

"По принцип на този етап не сме включени в първия етап, които са 65 милиона. Писали сме писмо и правим постъпление да бъдем включени, защото наистана има общини, които са със по-чист въздух, и не виждам защо са там, а нас ни няма", коментира ресорният заместник-кмет на Пловдив Розалин Петков.

"Ако ние сме изпуснали първата бройка, а явно сме я изпуснали, то втората покана не трябва да я изпускаме, когато е есента, защото всички сме загрижени за нашия град и за здравето на нашите деца.", каза Камен Шишманов - общински съветник.

Вторият етап на оперативната програма ще бъде отворен през есента. За мерки за пречистване на въздуха са предвидени 111 милиона лева са за 21 български града.

Споделяне

Още по темата

Още от България