Седем обвинени след арестите в Чехия, разклатили стола на премиера

Шефове на разузнаването заподозрени, че са следили съпругата на премиера

Седем обвинени след арестите в Чехия, разклатили стола на премиера

Чешката прокуратура обвини седем души, включително ръководителя на кабинета на премиера и двама шефове на разузнаването, след мащабната полицейска акция, при която преди ден бяха обискирани и задържани високопоставени чиновници и политици от управляващата партия, оплетени в мащабна корупционна схема.

Сред обвинените са началникът на военното разузнаване Милан Кованда и неговият предшественик Онрджей Паленик, които са заподозрени, че са разпоредили следеното на съпругата на премиера Петър Нечас - Радка.

Томаш Сокол, адвокат на Паленик, коментира, че според полицията следенето на Радка Нечасова е ставало под координацията на шефката на премиерската канцелария Яна Нагиова, която също е сред задържаните и е главен обвиняем. Нагиова също така е обвинена, че е уредила отказ от депутатски мандати на трима неудобни за управляващата Гражданска демократическа партия народни представители в замяна на длъжности в ръководството на държавни компании.

Във вторник Петър Нечас официално обяви, че двамата със съпругата му са решили да се разведат и са започнали съответната съдебна процедура.

В хода на полицейската операция са иззети 150 милиона крони в брой (около 583 хиляди евро) и няколко десетки килограма злато, съобщи началникът на Управлението за борба с организираната престъпност Роберт Шлахта, цитиран от интернет портала idnes.cz. По думите му служители на управлението са извършили обиски в 31 жилища, като в операцията са участвали 400 полицаи.

Шлахта отрече твърденията, че някои от заподозрените са избягали зад граница. Той направи това по повод публикации, че лобистите Иво Ритиг и Роман Яноушек не пребивават в Чехия.

"Когото искахме да арестуваме, сме го арестували", каза антимафиотът, но отказа да изясни дали Ритиг и Яноушек са издирвани.

В момента премиерът Нечас е подложен на натиск да си подаде оставката, след като председателят на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) Бохуслав Соботка го прикани да се оттегли незабавно. Соботка призова за предсрочни избори и обяви, че ЧСДП ще започне консултации с политическите си партньори и с президента Милош Земан, за да издейства тяхното свикване.

Левоцентристката опозиция възнамерява да поиска и вот на недоверие към правителството, ако премиерът Нечас не подаде оставка. "Социалдемократите очакват бърза оставка на премиера Петър Нечас и цялото правителство. Ако това не се случи, социалдемократите ще предизвикат вот на недоверие", каза шефът на парламентарната група на СДП Йероним Тейц. Той добави, че партията ще търси съгласието на другите политически сили за разпускане на парламента и свикване на предсрочни избори.

Чешките медии коментират, че постът на Нечас е разклатен.

"Лидове новини" пише, че Нечас не е можел да се защити, защото не е знаел всички подробности и конкретните обвинения, но и не е трябвало да си крие главата в пясъка. “Гражданите трябваше да чакат седем часа за някакво изявление от главата на правителството, след като бе разпространена информацията за влизането на звеното за борба с организираната престъпност в неговия офис“, отбелязва вестникът.

“Ако Нечас все така закъснява с реакциите си, той едва ли ще запази поста си на премиер, да не говорим за ръководния пост в Гражданската демократическа партия“, предрича коментаторът на пражкия вестник. “Простото обяснение, че той (Нечас) не е направил нищо лошо няма да убеди повечето граждани и затова той няма да се отърве от политическата отговорност“, допълва "Лидове новини", като припомня, че до парламентарните избори в Чехия остава около година.

“Хората се променят, но системата на корупция и комисиони от публични и държавни фирми в Чехия остава същата“, констатира "Хосподаржске новини". В коментара си деловият вестник си задава въпроса дали тази създадена преди 20 години система ще бъде демонтирана след този скандал, в който ще бъдат предявени обвинения на видни политици и лобисти. “Всички големи политически партии са в съглашение и си поделят големи пари, независимо дали става дума за държавни поръчки, раздадени от едно правителство и продължени при друго, или за регионални проекти“, заявява "Хосподаржске новини".

“При тези обстоятелства нищо чудно, че мнозинството чехи смятат, че корупцията е широко разпространена в сраната“, пише вестникът.

"Млада фронта днес" препоръчва на президента Милош Земан да изчака, преди да се намеси в търсенето на решение на настоящата криза. Не само социалдемократите в опозиция и лидерът им Бохуслав Соботка, а и всички бъдещи премиери имат интерес всички стъпки към падането на правителството да бъдат съобразени с конституцията.

Правителството трябва да падне само ако Нечас подаде оставка, или ако парламентът му гласува недоверие. Едва тогава президентът може да стане истински "цар на политическата шахматна дъска", отбелязва вестникът.

Левият "Млада фронта днес" припомня, че предшественикът на Земан - консерваторът Вацлав Клаус - е решавал два подобни казуса, докато е бил държавен глава и винаги е спазвал конституцията. Милош Земан трябва да устои на изкушението и да се въздържаизвестно време, пише вестникът и подчертава, че днес Земан ще има среща с представители на водещите политически сили.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?