Седем от кандидатите за евродепутати са работили за ДС

Седем от кандидатите за евродепутати са работили за ДС

Седем от кандидатите за евродепутати са били агенти или служители на бившата Държавна сигурност, обяви комисията по досиетата. От тях най-много са в листата на БСП – трима, двама са издигнати от "ВМРО", а по един от "Воля" и от "Коалиция за България" на АБВ. Досиетата на всички тях вече са били обявявани. 

Комисията е проверила 115 от кандидатите за евродепутати, а останалите 196 не подлежат на проверка, защото са родени след 1971 година.

От листата на БСП минало в ДС имат осмият Румен Гечев, който е член на партията, както и двама от кандидатите от гражданската квота - десетия Велизар Енчев и 17-тия Емил Георгиев. Гечев е бил бил секретен сътрудник в Първо главно управление, Георгиев е бил агент на окръжните управления на МВР в Хасково и Видин, а Енчев - кадрови разузнавач в Първо главно.

Кандидатите на ВМРО с принадлежност към службите са 9-тия и 11-тия в листата - Александър Урумов, които е директор на пресцентъра на Министерството на отбраната Александър Урумов, и Христо Смоленов.

Урумов е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) през 1988 г. под псевдонима "Абел". Досието му е унищожено през 1990 г. при тайното прочистване на архива на ДС от БКП и Държавна сигурност. Смоленов е бил агент "Андрей" в Шесто управление на ДС, което се е занимавало със борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви в страната.

В листата на "Воля" кандидатът за евродепутат с минало в ДС е петият - Кольо Парамов. Той е бил резидент с псевдоним Яков към управление "Гранични войски".

Боян Киров, който е девети в листата на "Коалиция за България", е работил за Първо и Второ главно управление на Държавна сигурност с псевдоними "Кирил" и "Петров".  

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019