Седем подсъдими за демонстрация срещу Путин бяха осъдени на затвор

Седем подсъдими за демонстрация срещу Путин бяха осъдени на затвор

Седем от осемте обвиняеми за безредици по време на демонстрация срещу Владимир Путин през 2012 г. получиха присъди от две и половина до 4 години затвор.

"Подсъдимите, скандирали антиправителствени лозунги и хвърляли по органите на реда парчета асфалт, са действали умишлено. Те са приложили физическо насилие срещу служители на правоохранителните органи, изпълняващи своите служебни задължения", постанови московски съд в понеделник.

Още една демонстрантка бе осъдена на 3 години и 3 месеца условно.

Наказаните бяха подсъдими по делото за масови безредици на площад "Болотнaя" в руската столица на 6 май 2012 година. В петък съдът ги призна за виновни, изтъквайки, че обвиняемите са осъзнавали, че "извършват противоправни действия и нарушават обществения ред" и са "приложили неопасно за живота физическо насилие срещу
служители на правоохранителните органи, изпълнявали служебните си задължения".

Протестът, проведен преди Путин да встъпи в длъжност за трети президентски мандат, се ожесточи, след като полицията ограничи достъпа до площад "Болотнaя", където трябваше да бъде митингът.


Пред съда бяха изправени осем души: Ярослав Белоусов, Степан Зимин, Артьом Савьолов, Алексей Полихович, Денис Луцкевич, Александра Духанина (Наумова), Андрей Барабанов и Сергей Кривов. През декември четирима други обвиняеми получиха амнистия.

След прочитането на присъдата обвиняемите заявиха, че не я разбират. Защитата съобщи, че ще обжалва.

В понеделник пред съдa се събраха стотици хора, за да подкрепят подсъдимите въпреки засилените мерки за сигурност.

Пред сградата са разположени части на ОМОН и спецчасти на вътрешните войски и поне 20 полицейски автобуса, а входът е напълно блокиран. Събралите се хора не се подчиняват на найсточивите призиви на полицията да се разотидат, понеже акцията им е незаконна.
Над 100 души бяха откарани днес в московски полицейски управления след "опити за нарушения на обществения ред" край сградата на съда.

Споделяне

Още от Свят